Limburg om het leefgebied van de ernstig bedreigde tuinmuis te herstellen


De provincie Limburg gaat samen met gemeenten in het zuiden van de provincie en terreinbeheerders de komende vier jaar het leefgebied van de ernstig bedreigde tuinmuis herstellen. In Nederland komt het dier alleen voor in de regio Zuid-Limburg. Tot voor kort was er weinig over bekend.

Afgelopen jaar hebben wetenschappers, verschillende dierentuinen en natuurbeschermers onderzocht wat er moet gebeuren om de slaapmuis in Nederland voor uitsterven te behoeden. In het Nederlands bekend als de eikelmuis, een samenvoeging van de woorden voor eikel en muis, maar het is geen muis en hij eet geen eikels.

Het dier is een knaagdier dat deel uitmaakt van de Gliridae-familie en lijkt op een eekhoorn. Tot nu toe waren er nauwelijks afbeeldingen bekend van de tuinmuis in het wild. Onderzoekers tijdens het onderzoek slaagden er voor het eerst in om de dieren op video vast te leggen. “Een tuinmuis in Nederland is veel meer bedreigd dan een reuzenpanda in China. Maar iedereen kent de panda en bijna niemand kent de tuinmuis”, aldus de Nederlandse Zoogdiervereniging.

Lees ook:  Vuurwerkverkoop start vandaag na 2 jaar Covid-beperkingen; Duitse markt populair

Tuinmuizen leven het liefst in oude bossen met natuurlijke boomholten, zo blijkt uit onderzoek. Nestkasten gebruiken ze vooral in bossen zonder oude bomen. Tuinmuizen zijn ook gevonden in vogelnesten. De dieren zoeken voedsel in dicht struikgewas en hebben een voorkeur voor bramen, kruisbessen, hazelaars, vlierbessen en rode bessen. Ze eten ook insecten, slakken en spinnen. De tuinmuizen vermijden open velden en hebben aaneengesloten heggen en struiken nodig in hun leefgebied.

De Zoogdiervereniging vertoont maandagmiddag op haar website een korte film over de tuinmuis.

Plaats een reactie