Leiders Tweede Kamer hielden geheime bijeenkomst over extreemrechts Forum voor Democratie


Achter de schermen in Den Haag overweegt een groot deel van de Tweede Kamer maatregelen tegen de extreemrechtse populistische partij Forum voor Democratie (FvD). Afgelopen dinsdag kwamen een aantal partijvoorzitters bijeen voor een geheim overleg om een ​​einde te maken aan de ‘ondermijning van de democratie’ en ophitsing door het FvD, meldt De Telegraaf.

De bijeenkomst was een initiatief van Volt-leider Laurens Dassen. Voor hem was de druppel een video waarin FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren de hoop uitsprak dat een meute Den Haag zou optrekken om het kabinet ten val te brengen.

Fractieleiders van zowel oppositie- als coalitiepartijen waren bij de bijeenkomst aanwezig, maar Volt wilde niet zeggen wie er precies aanwezig waren. Niet alle partijen waren uitgenodigd en niet iedereen ging op de uitnodiging in, aldus Haagse bronnen. “Wat hen bindt, is bezorgdheid”, zegt Volt.

FvD-leider Thierry Baudet ontkende dat zijn partij de democratische rechtsstaat niet respecteert. Met betrekking tot de bijeenkomst voerde hij aan: “Ze willen gewoon de oppositie het zwijgen opleggen.”

Lees ook:  23% van de jonge Nederlanders twijfelt of de Holocaust is gebeurd: studie

Ook de Nederlandse politicus Geert Wilders, van de extreemrechtse nationalistische PVV, noemt het overleg achterbaks en “totalitair gedrag van die partijvoorzitters”, eraan toevoegend dat ze “ongewenste meningen willen verbieden”.

De partijen zeiden in eerste instantie niets over wat er in het overleg is besproken, maar Volt ontkent dat het in het geheim is gehouden. Ze zeiden dat dit soort gesprekken vaker plaatsvinden.

De precieze inhoud en het doel van het gesprek bleef geheim, maar een mogelijke uitkomst zou kunnen zijn dat een aantal experts wordt uitgenodigd in de Tweede Kamer voor een rondetafelgesprek.

Plaats een reactie