Lange wachttijden voor visa in Nederland frustreren buitenlandse ondernemers

Image source - Pexels.com


Buitenlandse ondernemers die naar Nederland willen reizen, moeten soms maanden wachten op hun visum. Daardoor kunnen ze vaak niet op tijd in Nederland zijn voor de zaken die ze wilden doen, meldt BNR na gesprekken met businessclubs en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Turkse ondernemers moeten soms vier maanden wachten op een visum, zegt Ethem Emre, voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland & Turkije, tegen de omroep. “Als je een beurs wilt bezoeken of een deal met iemand wilt sluiten, moet je dat vier maanden uitstellen. Dat is niet bevorderlijk voor de handelsbetrekkingen”, zei hij. “Als je groenten en fruit verhandelt, kun je geen maanden wachten op een deal. Dat is seizoensgebonden, dus je moet snel kunnen handelen.”

Volgens Anton Valk van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel hebben ook Britten die naar Nederland willen komen moeite om op tijd hun visum te krijgen. Britse ondernemers verliezen hierdoor opdrachten. “Als mensen die uit het VK moeten komen niet snel ter plaatse zijn, gaat een klant binnen de Europese Unie op zoek naar een alternatieve leverancier.”

Maar de visumproblemen treffen ook Nederlandse ondernemers die personeel zoeken in het buitenland vanwege de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, vult Valk aan. “Wat je wilt is een flexibele internationale arbeidsmarkt, zodat je mensen met kennis naar Nederland kunt halen. Omdat de wachttijden nu zo lang zijn, wordt het lastig”, zegt hij tegen de omroep.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) krijgt signalen dat “deelnemers moeite hebben om naar Nederland te komen omdat hun visumaanvraag niet in behandeling kon worden genomen”, aldus directeur Jos Vranken. “Na Covid neemt het wereldwijde reisverkeer weer sterk toe. De capaciteit om visumaanvragen te verwerken blijft achter.”

Volgens Vranken is de situatie op dit moment schadelijk voor evenementen omdat niet iedereen ze kan bijwonen. “Maar als de problemen aanhouden, kan dat ook de reputatie van Nederland schaden als plek waar je goed een vergadering of congres kunt organiseren.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkende tegenover BNR dat het onvoldoende was voorbereid op de snelle groei van het aantal visumaanvragen. “Sollicitanten kunnen te maken krijgen met lange wachttijden om een ​​afspraak te maken en langere doorlooptijden.” Het ministerie werkt hard om de aanvragen te verwerken “maar staat voor verschillende personele en technische uitdagingen” waarvan het verwacht dat het minstens tot het einde van het jaar zal duren. Tot die tijd adviseert het ministerie ondernemers om hun reizen ruim van tevoren te plannen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?