Lange wachtlijst, personeelstekort zet Zwolse afdeling cardiologie onder druk

Image source - Pexels.com


Het Isala Hartcentrum in Zwolle staat onder grote druk door de groeiende wachtlijsten voor hartzorg. Volgens de Volkskrant staat in interne documenten dat de patiëntveiligheid in gevaar kan komen.

Sinds maart is de wachtlijst van de polikliniek gestegen van 3.000 naar ruim 7.000 patiënten. In de documenten wordt gewaarschuwd dat patiënten die door hun huisarts worden doorverwezen naar het hartzorgcentrum, in afwachting van behandeling risico lopen op spoedeisende hulp, aldus de Volkskrant.

“Wachtlijsten worden langer en de huidige zorg is ook moeilijk in te vullen”, waarschuwen de documenten. Een deel van de reden is een tekort aan cardiologen – twee werden in juli geschorst terwijl ze werden onderzocht op fraude. Hoewel het ziekenhuis op dat moment voorspelde dat het nog steeds “alle patiënten van de geplande zorg zou kunnen voorzien”, was dit niet het geval.

Zoals de Volkskrant meldt, zijn de afdeling en het ziekenhuisbestuur in conflict over het aannemen van nieuwe cardiologen ter vervanging van de geschorste. Dit heeft gevolgen voor patiënten in Overijssel, Drenthe en Flevoland, de gebieden die het ziekenhuis bedient.

Er is ook een algemeen tekort aan verpleegkundigen en de coronapandemie zet de wachtlijst al onder druk. Artsen van het hartcentrum hebben het aantal poliklinische consulten verhoogd en werken ook langer op de polikliniek.

“We doen er momenteel samen alles aan om de ontstane situatie te normaliseren en doen er alles aan om de capaciteit zo snel mogelijk op orde te hebben, zodat patiënten de best mogelijke hartzorg van ons kunnen krijgen”, zegt een woordvoerder. Volkskrant. Het ziekenhuis weigerde vragen te beantwoorden over het meningsverschil tussen de afdeling en het bestuur, of de omvang van de wachtlijst.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?