Landbouw min. vertelde het personeel om niet te zeggen “eet minder vlees” in campagne tegen klimaatverandering: Advocates

Image source - Pexels.com


De voormalige minister van Landbouw kwam tussenbeide om een ​​aanbeveling om minder vlees te eten te schrappen uit een overheidscampagne om klimaatverandering aan te pakken, beweerde dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier woensdag. In de campagne ‘Iedereen doet iets’ van 2019 stonden onder meer tips voor woningisolatie, het verminderen van autogebruik door te lopen of te fietsen en het promoten van warmtepompinstallaties in woningen.

De regering gaf ook voedselaanbevelingen, zoals meer seizoensgebonden voedsel eten, lokaal kopen en voedselverspilling verminderen. Bij de campagne waren meerdere ministeries betrokken, waaronder het ministerie van Economische Zaken. Het ontbreken van een suggestie om minder vlees te eten was “vreemd”, zei Anne Hillhorst van Wakker Dier in 2019.

Drie jaar later zei Wakker Dier dat het geredigeerde e-mails had ontvangen waarin werd gesuggereerd dat Carola Schouten rechtstreeks in de campagne had ingegrepen door het personeel te instrueren geen suggestie op te nemen dat mensen hun vleesconsumptie moesten verminderen. De belangenbehartigingsgroep beschuldigde Schouten van ‘censuur’ in de tijd dat ze verantwoordelijk was voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Een e-mail van januari 2019 van een medewerker zei: “[Redacted] en ik blokkeer alles over vlees, zoals de minister wil. Dus het zal waarschijnlijk wel genoemd worden, maar we gaan er niet verder op in, en gaan er ook niet op in.” Een andere e-mail merkte op dat het eten van vlees in de schijnwerpers stond, wat suggereert dat het niet in het openbaar moet worden besproken. In april werd het idee om minder vlees te eten definitief verwijderd van de lijst met aanbevelingen voor de publiekscampagne.

“Mevrouw. Schouten had een cruciale aanbeveling doorgestreept uit angst voor commotie. Beschamend!” Dat meldt Hillhorst woensdag in een verklaring. Ook in 2019 sprak Wakker Dier samen met politici, pleitbezorgers, voedingsgroepen en anderen hun ongenoegen uit.

Het ministerie van Landbouw ontkent de beschuldiging van Wakker Dier en zegt dat Schouten zelf nooit heeft gezegd dat een vermindering van de vleesconsumptie van de campagne moet worden uitgesloten, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen het ANP. Hij voegde eraan toe dat Schouten wilde dat de boodschap positief was en geen negatieve formuleringen bevatte

Hoewel ze het landbouwbeleid niet meer leidt zoals in het derde kabinet van Mark Rutte, zit Schouten nog steeds in de landelijke politiek. Schouten is een van de vicepremiers van het land en minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?