Kwetsbare kinderen wachten weken op veilige plek: Jeugdbeschermers


De jeugdbescherming in Nederland valt uit elkaar en daar moet direct iets aan gedaan worden. Dat is de boodschap die jeugdbeschermers woensdag willen uitdragen met hun protest bij de Tweede Kamer in Den Haag. Kwetsbare kinderen wachten weken op een veilige plek, zeggen ze tegen de NOS.

Als een kind thuis niet veilig is, kan de kinderrechter besluiten het kind onder toezicht of curatele te stellen. Een jeugdbeschermer maakt dan een plan en gaat op zoek naar de juiste hulp voor het gezin. Als het thuis echt onveilig is, zoekt de jeugdbeschermer een veilige plek voor het kind, zoals een pleeggezin.

Maar door grote personeelstekorten in de jeugdbescherming en lange wachtlijsten in de jeugdzorg moeten kwetsbare kinderen steeds langer in onveilige situaties wachten.

“Er zijn kinderen die een gevaar voor zichzelf vormen, die weglopen en in kelderboxen worden aangetroffen. Maar die kinderen kunnen we nu niet in veiligheid brengen”, zegt jeugdbeschermer Ilona Simons tegen de omroep.

Lees ook:  Aanklager beschuldigd van mensenrechtenschendingen bij analyse van crypto-telefoons

“Ik probeer nu al tien weken ergens een meisje te plaatsen”, zegt haar collega Tobias Baruch. “Ik zoek niet meer naar de meest geschikte plek, maar naar welke plek dan ook.”

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het actieplan jeugdzorg dat het kabinet begin deze maand heeft aangekondigd. Volgens de jeugdbeschermers bevat het plan mooie toekomstplannen, maar doet het niets aan de huidige penibele situatie.

“Er is een enorm personeelstekort”, zegt Simons tegen de omroep. “Je hoort dat in debatten komen, maar het kabinet komt niet met het geld om daar iets aan te doen.” Jeugdbeschermers dragen momenteel het dubbele van de werkdruk en zorgen voor maximaal 16 kinderen of gezinnen tegelijk. “Jeugdbeschermers voeren geen campagne omdat we meer geld willen verdienen. Dat geld is een middel om de kinderen beter te helpen. Dat is wat voor ons telt.”

Naast het verlichten van de werkdruk van jeugdbeschermers, moet ook het stelsel veranderen. Sinds de decentralisatie van de zorg in 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Maar de zorg die veel gemeenten inkopen sluit niet aan bij de behoefte in de praktijk, zeker niet voor meer specialistische zorg, zoals voor jongeren met een eetstoornis. De jeugdbeschermers roepen daarom ook de regering op om vaart te zetten achter hervormingsplannen.

Lees ook:  Tiener kan 8 jaar cel krijgen voor moord Amstelveen; Langste straf tot nu toe voor minderjarige

“Ik moet het nu doen met het beschikbare aanbod, maar dat is steeds ontoereikend, of er zijn lange wachtlijsten”, zegt Baruch tegen de NOS. “Dat is ongelooflijk frustrerend. En dan moet ik dat meisje en haar ouders het beleid uitleggen.”

Plaats een reactie