Kwart van mensen die voedselhulp nodig hebben, vraagt ​​er niet om: Rode Kruis


Een kwart van de mensen die niet genoeg te eten hebben, zou geen hulp vragen. Ze zouden niet naar bekenden of een overheidsorganisatie gaan voor ondersteuning, constateerde het Rode Kruis in een onderzoek onder ruim 1.000 inwoners van Nederland. Bijna een derde van de respondenten maakt zich zorgen of ze genoeg geld hebben om eten te kopen.

De meest voorkomende reden om geen hulp te vragen is de overtuiging dat je je eigen problemen oplost. Schaamte kwam op de tweede plaats, en niet bekend willen staan ​​als iemand die hulp nodig heeft.

Volgens het Rode Kruis is het aantal inwoners van Nederland dat voedselhulp nodig heeft het afgelopen jaar toegenomen. De organisatie heeft geen exacte cijfers maar baseert zich hiervoor op signalen van andere organisaties.

“Het gaat ook om mensen die het afgelopen jaar goed hebben gedaan. Mensen die nu net de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Toen bezuinigden ze op voedsel”, zegt Heleen van den Berg van het Rode Kruis. Ze zei dat de coronacrisis, inflatie en stijgende vaste lasten hier belangrijke oorzaken voor lijken te zijn.

Lees ook:  Politie breekt klimaatprotest Universiteit van Amsterdam uit, 30 arrestaties

Uit het onderzoek van de hulporganisatie bleek ook dat 89 procent van de inwoners van Nederland bereid is een vriend of familielid te helpen als daarom wordt gevraagd.

Plaats een reactie