KPN verlaagt leasetarieven voor glasvezel op aandringen van waakhond

Image source - Pexels.com


KPN en Glaspoort hanteren vanaf vrijdag lagere leasetarieven voor toegang tot het glasvezelnetwerk. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) riep de netwerkaanbieders op om hun tarieven te verlagen voor andere partijen die internet via hun glasvezelnetwerk willen aanbieden.

Volgens de waakhond waren de eerdere tarieven van KPN en Glaspoort zo hoog dat er voor kleine partijen te weinig mogelijkheden waren om toegang te krijgen tot het netwerk. De beperkte concurrentie vergroot het risico dat consumenten meer moeten betalen. Volgens ACM stimuleren de lagere leasetarieven de concurrentie om snel internet. KPN en Glaspoort beperkten ook hoeveel ze inflatie doorberekenden aan klanten.

De nieuwe tarieven gelden voor de komende acht jaar. ACM houdt toezicht op de naleving van de nieuwe voorwaarden en tarieven.

KPN en Glaspoort beloofden begin april om in sommige gevallen de tarieven te verlagen. Maar nadat verschillende providers een klacht hadden ingediend bij de ACM, deden KPN en Glaspoort een nieuw voorstel om de prijzen in alle situaties te verlagen.

KPN investeert jaarlijks honderden miljoenen euro’s in de aanleg van het glasvezelnetwerk. De telecomaanbieder wil samen met Glaspoort eind 2026 80 procent van alle Nederlandse huishoudens van glasvezel voorzien. Glaspoort is een samenwerkingsverband tussen KPN en pensioenbelegger APG die glasvezelverbindingen realiseert, met name in landelijke gebieden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?