Koning Willem-Alexander houdt zijn jaarlijkse kersttoespraak


Koning Willem-Alexander houdt zondag, eerste kerstdag, zijn jaarlijkse kersttoespraak vanuit zijn woonpaleis Huis ten Bosch. In de toespraak, die donderdag is opgenomen, blikt de koning traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar en vooruit op het nieuwe jaar.

De toespraak van dit jaar werd opgenomen in de DNA Salon op Paleis Huis ten Bosch. De eindejaarstoespraak van de koning is op eerste kerstdag om 13.00 uur te zien op NPO 1, RTL4 en SBS6 en te beluisteren op NPO Radio 1. Op NPO 2 is de toespraak te zien met een tolk gebarentaal.

Vorig jaar keken zo’n 1,6 miljoen mensen naar de kersttoespraak van de koning. Dat was iets minder dan een jaar eerder, toen 2,2 miljoen mensen afstemden.

In zijn toespraak in 2021 verwees Koning Willem-Alexander naar de Covid-19-pandemie. Zo zei hij dat Kerstmis dat jaar “gedwongen zoveel soberder en stiller moet zijn dan we allemaal hadden gehoopt”. De Nederlandse koning herinnerde zich ook een bezoek aan een ziekenhuis waar hij met een verpleegster sprak over de impact van de pandemie. “Een blijk van kracht die dag voor alle geweldige doktoren, verpleegsters en gezondheidswerkers die onvermoeibaar werken om ons gezond te houden”, benadrukte hij.

Lees ook:  Den Haag viert zaterdag voor het eerst sinds Covid Chinees Nieuwjaar

De koning noemde ook andere ontmoetingen die hij het afgelopen jaar met “andere” mensen heeft gehad. “Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal. We zijn tenslotte heel verschillende mensen. We kijken op heel verschillende manieren naar het leven”, zei hij. “We zijn vrij om te denken en te geloven wat we willen. We hebben de vrijheid om ons eigen wereldbeeld te vormen en onder woorden te brengen. Gelukkig daarvoor!”

Plaats een reactie