KNVB tegen totaal verbod op online goksites sponsoren sportteams

Image source - Pexels.com


De KNVB is tegen een totaal verbod op online kansspelaanbieders die sportteams sponsoren. Het kabinet is van plan dit verbod in januari 2025 in te voeren, maar de voetbalbond en betaald voetbalclubs denken dat meer gerichte voorlichting en maatregelen effectiever zijn, zo schrijven ze in een brief aan minister Frank Weerwind voor Rechtsbescherming.

Online gokken werd in oktober vorig jaar legaal in Nederland, wat leidde tot een stortvloed aan online gokadvertenties. Deze leidden tot zorgen over gokverslaving en de bescherming van kwetsbare groepen zoals jongeren, wat de regering ertoe bracht een reeks maatregelen aan te kondigen.

Maar volgens de KNVB gaat een verbod om online casino’s sportteams te laten sponsoren te ver. “Met het beoogde totaalverbod kijkt het kabinet niet verder naar alternatieven om de risico’s van online kansspelen te beperken”, aldus de voetbalbond. Het verbod zou leiden tot veel minder inkomsten voor sportteams, tussen de 40 en 70 miljoen euro per jaar, aldus de bond. “Dat geld had geïnvesteerd kunnen worden in bijvoorbeeld jeugdopleidingen en sociale programma’s.”

Volgens de KNVB neemt de sportwereld al verschillende maatregelen om het risico op kansspelverslaving en matchfixing tegen te gaan. “De betaaldvoetbalsector neemt risico’s rond online kansspelen zeer serieus en wil verdergaande regels opstellen en focussen op meer informatie.”

De KNVB stelde andere maatregelen voor. Bijvoorbeeld door ‘rolmodellen’ zoals voetballers en coaches niet te laten verschijnen in gokadvertenties, maar ze te gebruiken om te waarschuwen voor de risico’s van gokken. Clubs zouden in hun contracten met kansspelaanbieders kunnen opnemen dat hun uitingen geen morele of materiële schade mogen aanrichten en dat kansspelaanbieders extra maatregelen moeten nemen om jongeren te beschermen. Ook clubs kunnen via hun verschillende kanalen supporters informeren over de gevaren van kansspelverslaving.

In plaats van het totale verbod stelde de KNVB ook voor om de voetbalsector zijn eigen regelgeving te laten infaseren over zaken als shirtsponsoring, boarding en het noemen van partners. “Een aanbieder van online kansspelen mag bijvoorbeeld uiteindelijk de hoofdsponsor zijn, maar moet de plek op een shirt afstaan ​​aan een maatschappelijke organisatie”, aldus de KNVB. De voetbalsector zou er ook voor kunnen zorgen dat jeugdteams niet in aanraking komen met kansspelen en vermeldingen van gokbedrijven op borden en bordjes afbouwen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?