Klokkenluiders van racisme en discriminatie van de politie voelen zich buitenspel gezet, genegeerd


Huidige en voormalige politieagenten die zich ongeveer zes maanden geleden uitspraken over racisme binnen de politierangen als onderdeel van een documentaire, zeiden dat ze niet denken dat ze serieus worden genomen en geen erkenning hebben gekregen. Zes agenten die in het kader van de KRO-NCRV-documentaire De Blauwe Familie zijn geïnterviewd, vertellen na de vertoning van het programma aan NRC over hun ervaringen.

Een van hen, oud-politieagent Dwight van de Vijver, was van plan terug te keren bij de politie om adviseur te worden bij Johan van Renswoude, programmadirecteur aanpak uitsluiting, discriminatie en racisme. Maar nu geeft hij die plannen op.

“Ik had het team van Van Renswoude graag versterkt, maar na overleg ben ik ervan overtuigd dat zijn opdracht gaat mislukken”, zegt Van van de Vijver in een interview met de krant. Volgens hem wacht de politieleiding gewoon tot ‘de ophef overwaait’.

Ook de anderen geven in NRC aan weinig steun te hebben gekregen binnen de politie nadat ze zich uitspraken over hoe agenten met een etnisch diverse achtergrond worden gediscrimineerd, uitgesloten en gepest, en dat het niet veilig is om deze problemen aan te pakken.

Lees ook:  Dronken Maasdriels wethouder liet Shetlandpony vastgebonden achter op terras Den Bosch

“We hebben blijkbaar geen draagvlak binnen de organisatie”, zegt een Rotterdamse officier.

Slechts één van de klokkenluiders zei dat ze het goed deden. Ze zei openlijk en met dankbaarheid te zijn ontvangen door de Amsterdamse politie “omdat ze zich moedig uitsprak” en deelnam aan de documentaire.

“Als blanke vrouw heb ik niet de moeite genomen om discriminatie in de organisatie publiekelijk aan de orde te stellen”, vertelde ze aan de krant. “Ik schaam me uit de tweede hand omdat de andere hoofdrolspelers niet op deze manier zijn behandeld.”

Naar aanleiding van de documentaire liet de politie eerder dit jaar weten racisme en discriminatie binnen de eigen gelederen strenger aan te pakken.

Plaats een reactie