KLM geeft piloten geen gratis vluchten meer om te werken

Image source - Pexels.com


KLM-piloten die in het buitenland wonen, mogen niet meer gratis naar hun werk op Schiphol vliegen. In plaats daarvan betalen ze maandelijks een vast bedrag voor woon-werkverkeer, meldt de NOS op basis van de voorlopige cao tussen KLM en vakbond VNV. Een kleine 3 procent van het KLM-personeel maakt momenteel gebruik van de gratis vluchten naar het werk-regeling.

De staatsagent – een onafhankelijke toezichthouder die in de gaten hield of KLM voldeed aan de voorwaarden voor de staatssteun die het ontving in het coronavirus – had eerder kritiek op de verordening en zei dat het belastingontwijking aanmoedigt. KLM-piloten die bijvoorbeeld in Spanje of Ierland wonen, betalen relatief weinig inkomstenbelasting, mede omdat ze volgens de NOS gratis naar hun werk op Schiphol kunnen reizen.

Volgens KLM is een dergelijke compensatie vrij gebruikelijk in de luchtvaart omdat het een zeer internationale industrie is en luchtvaartmaatschappijen vaak in het buitenland rekruteren.

De voorlopige cao geeft piloten ook een loonsverhoging van 4 procent, zoals eerder was afgesproken voor grondpersoneel. Ze krijgen de verhoging in stappen van 2 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?