Klimaatactivisten bezetten gebouw Universiteit van Amsterdam vanwege banden met Shell


Tientallen klimaatactivisten bezetten maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Voor de voormalige Academische Club stonden demonstranten, maar ook in het UvA-gebouw braken actievoerders in, aldus een universiteitswoordvoerder.

Het gebouw wordt niet gebruikt voor onderwijsdoeleinden en was ten tijde van de demonstratie gesloten. De groep demonstranten eiste dat de UvA stopte met samenwerken met Shell.

Volgens de actievoerders sponsort Shell verschillende milieuonderzoeksprojecten. Op deze manier draagt ​​de universiteit bij aan de ‘greenwashing’ van de oliemaatschappij, zeiden demonstranten. Ze willen meer transparantie over de samenwerkingen tussen de UvA en de fossiele industrie.

De activisten hielden spandoeken vast met de tekst: ‘Einde fossiel. Bezetten!” en “Shell schendt mensenrechten maar is welkom op de UvA.” Onder de deelnemers zijn verschillende groepen, waaronder University Rebellion UvA, End Fossil Occupy NL en kraakbeweging Mokum Kraakt.

Een vertegenwoordiger van het College van Bestuur van de universiteit was onderweg naar het gebouw om met de actievoerders te praten. “Vreedzame acties om aandacht te vragen voor zorgen over het milieu zijn begrijpelijk. Ik maak me er zelf ook zorgen over. En protesteren en demonstreren mag, ook binnen de muren van de universiteit, maar bezetten mag nooit. zo snel mogelijk”, aldus Jan Lintsen, vicevoorzitter van het College van Bestuur.

Lees ook:  Eén persoon gered van balkon bij brand in Haags appartementencomplex

De universiteit zegt niet te werken aan het bevorderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en dat er geen onderzoek wordt gedaan naar fossiele brandstoffen. “Samenwerking met externe partijen is altijd op onze voorwaarden, waarbij academische vrijheid, onafhankelijkheid en integriteit nooit in het gedrang komen”, aldus de UvA in een reactie.

Plaats een reactie