Klimaatactivist gearresteerd na oproep tot blokkade van A12 in Den Haag


Een 47-jarige klimaatactivist is donderdag aangehouden omdat hij “herhaaldelijk” heeft opgeroepen tot een nieuwe blokkade van de A12 in Den Haag aanstaande zaterdag uit protest tegen klimaatverandering. De man uit het Noord-Hollandse Castricum wordt verdacht van opruiing van het volk, maakt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend.

“Zo’n blokkade leidt tot zeer gevaarlijke situaties, niet alleen voor de demonstranten, maar ook voor andere weggebruikers”, aldus een woordvoerder van het OM. Volgens het OM riep de verdachte afgelopen november ook op tot afsluiting van de A12, “wat toen al tot een zeer gevaarlijke blokkade leidde”. Op een plek waar automobilisten 70 kilometer per uur mogen rijden, werden ze ineens geconfronteerd met de actievoerders op de rijbaan. Ook de inwoner uit Castricum deed mee aan deze blokkade, die was georganiseerd door de klimaatactivistengroep Extinction Rebellion.

Extinction Rebellion reageerde heftig op de aankondiging van de arrestatie. “Criminalisering en intimidatie van geweldloze activisten past niet in een democratie”, aldus de actiegroep.

Lees ook:  Mensen kregen te horen dat ze de bossen van Meerssen moesten vermijden nadat wilde zwijnen wandelaars aanvielen

Ook Willem Jebbink, de advocaat van de gearresteerde activist, benadrukte in een verklaring de “vreedzame bedoelingen” van de activist. Volgens Jebbink valt de oproep tot de blokkade onder het recht op vrijheid van meningsuiting. Juist omdat de blokkade van tevoren was aangekondigd, is er volgens de advocaat “genoeg tijd om het zo te regelen dat alles soepel verloopt”. Om die reden had de verdachte zelf ook vooraf contact opgenomen met Rijkswaterstaat, aldus Jebbink.

De man uit Castricum, die ook lid is van de klimaatactivistengroep, is na verhoor door de politie vrijgelaten. Hij blijft echter een verdachte en zal waarschijnlijk later terecht moeten staan.

Over de oproepen tot een blokkade van de A12 op 28 januari zei de gemeente Den Haag in een verklaring dat dit “al vier keer is voorgekomen en elke keer heeft geleid tot [dangerous and life-endangering] situaties, grote overlast voor bewoners en bezoekers van Den Haag en omgeving, en schade.”

Lees ook:  Nederland kan Russen uitzetten die asiel zoeken wegens gedwongen militaire mobilisatie

Eerdere acties op en rond het Haagse terrein leidden tot tal van arrestaties. Afgelopen vrijdag nog werden vier activisten van Extinction Rebellion veroordeeld tot 45 uur taakstraf voor hun betrokkenheid bij een actie op 13 oktober 2021.

Met de blokkade wilde de actiegroep de afschaffing van miljarden aan overheidssubsidies voor fossiele brandstoffen eisen.

Plaats een reactie