Kattenbezitters moeten binnenkort hun huisdier laten chippen en registreren


Huisdiereigenaren zullen binnenkort verplicht worden hun huiskatten te chippen en te registreren. Wanneer de maatregel wordt ingevoerd, is nog niet bekend, zei minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema tegen de Tweede Kamer.

Het implanteren van een microchip zal het gemakkelijker maken om katten die zijn gevonden na vermissing terug te sturen. Ook het aantal zwerfkatten moet op deze manier worden teruggedrongen, zei Adema donderdag.

Er zijn ongeveer 2,9 miljoen huiskatten in Nederland, waarvan er jaarlijks meer dan 60.000 als vermist worden opgegeven. Het is niet precies bekend hoeveel zwerfkatten er zijn.

De plannen voor een landelijke chip- en registratieplicht worden nu nader uitgewerkt. “Er zijn bijvoorbeeld uitdagingen met betrekking tot de financiering voor het opzetten en onderhouden van het registratiesysteem”, zegt Adema.

In 2018 kwam huidige coalitiepartij D66 met een voorstel voor een verplichte microchip voor katten. De partij wees er toen op dat minder zwerfkatten ook minder dode vogels betekent. In een brief aan de Tweede Kamer destijds vroegen 35 gemeenten ook het Rijk om het chippen van katten verplicht te stellen.

Lees ook:  Gezondheid min. heeft de Senaat nodig om terug te keren van reces om Covid-beperkingen tegen China uit te vaardigen

In haar reactie destijds beloofde Carola Schouten zich te gaan verdiepen in de chipbehoefte en het kattenprobleem. Schouten was onder het vorige kabinet minister van Landbouw en is nu minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Plaats een reactie