Kans op schaatsen op natuurijs neemt toe door koud weer


Met het koude weer dit weekend is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat er geschaatst kan worden in Nederland. De verwachting is dat zich de komende week op steeds meer plekken ijsplaten vormen, meldt Weeronline zaterdag.

In eerste instantie gaat het om ondergelopen rijstroken en later in de week mogelijk ondiepe plassen en sloten met stilstaand water. Om dat te laten gebeuren, moeten de nachten helder en koud zijn. Want grotere plassen blijven voorlopig onbetrouwbaar, waarschuwde de weerdienst.

Zaterdag en zondag wordt het erg koud in Nederland met wijdverspreide nachtvorst. Heel plaatselijk kan de temperatuur overdag ook onder het vriespunt blijven. Sloten en plassen krijgen een ijslaag, maar dit ijs is nog niet goed genoeg om op te schaatsen. IJsbanen die zijn ontstaan ​​door het besproeien van skatebanen zullen waarschijnlijk in de komende week open kunnen.

Het KNMI waarschuwde dat natte weggedeelten door bevriezing glad kunnen worden. Ook in het noordwesten van Nederland is kans op een winterse bui.

Lees ook:  IJzige wegen activeren code geel waarschuwing; Wees extra voorzichtig op bruggen, viaducten

Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van de openbare werken en waterstaat in Nederland, strooit preventief op meerdere plaatsen en waarschuwt weggebruikers voor slecht zicht in het midden en westen van het land.

Vrijdagavond gold in het hele land ook code geel vanwege de gladheid en dichte mist. Vrijdag was de eerste officiële lokale ijsdag van de winter, want in het Drentse Eelde bleef het de hele dag onder nul graden.

Plaats een reactie