Kamerlid stapt uit VVD-partij Rutte na ‘ijskoude’ benadering van asielzoekers

Image source - Pexels.com


VVD-Kamerlid Daan de Neef verlaat de Tweede Kamer vanwege de houding van zijn partij ten aanzien van de huidige crisis in de opvang van asielzoekers. Op Twitterzei hij dat hij op de mensheid had gehoopt, maar in plaats daarvan een “ijskoud” antwoord kreeg.

“Ik had op menselijkheid gerekend na een week waarin een drie maanden oude baby stierf in Ter Apel en Artsen zonder Grenzen sprak van een noodsituatie. Maar medeleven bleef uit en daarvoor kwam een ​​ijskoude aanpak in de plaats”, aldus De Neef. “Ik kan en wil dit niet verdedigen.”

De Neef zal daarom na 18 jaar lidmaatschap afstand doen van zijn zetel in de Tweede Kamer en uit de VVD stappen. “De VVD is gewoon mijn partij niet meer.”

De situatie op het aanmeldcentrum in Ter Apel is de afgelopen weken steeds nijpender geworden. Vorige week sliepen 700 mensen meerdere nachten achter elkaar buiten en begon Artsen zonder Grenzen medische en mentale hulp te bieden in het centrum – de eerste keer dat de hulporganisatie in Nederland tussenbeide kwam. Een baby van 3 maanden oud stierf in het aanmeldcentrum en hulpverleners brachten twee asielzoekers met spoed twee het ziekenhuis binnen. Een man kreeg een hartaanval. De ander heeft diabetes en heeft al maanden geen toegang tot insuline.

Het kabinet heeft vrijdag maatregelen aangekondigd om het probleem aan te pakken, waaronder het beperken van het aantal asielzoekers dat naar Nederland kan komen. Bijvoorbeeld door de regels voor gezinshereniging te wijzigen.

De regering wil gezinnen van asielzoekers pas toelaten als hun aanvraag is ingewilligd en ze een woning hebben. De wachttijd voor vluchtelingen om een ​​woning te krijgen en uit de asielopvang te komen kan oplopen tot meer dan een jaar. Kinderombudsman Margrite Kalverboer wees er onlangs op dat dit in strijd is met het Kinderrechtenverdrag.

Sophie Hermans, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, vertelde de NOS dat de VVD-fractieleden die aan het asielbeleid werken met compassie hun werk doen. “Ik betreur zijn kijk op de zorgvuldige en evenwichtige afspraken die vorige week over asiel zijn gemaakt”, zei ze.Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?