Kamerleden overwegend positief over slavernijrede Rutte


Diverse partijen uit de Tweede Kamer hebben namens het kabinet positief gereageerd op de excuses van premier Mark Rutte. “Een historisch moment”, zegt D66-lijsttrekker Jan Paternotte. “En tegelijkertijd is dit nog maar het begin.”

Pim van Strien, van Rutte’s eigen VVD, sprak van “een respectvol betoog van de premier over het leed dat de tot slaaf gemaakte mensen is aangedaan door de toenmalige machthebbers”.

Vanuit het Nationaal Archief in Den Haag bood Rutte zijn excuses aan voor de rol van de Nederlandse Staat in de banden van het land met de slavernij in het verleden. Dat is volgens Van Strien “een startpunt”. Zijn partij wil “deze woorden beter afwegen” en debatteren over de plannen.De grootste partij verzette zich eerder tegen financiële herstelbetalingen.

Niet iedereen was positief over het gebaar van de regering. “Mijn excuses voor de excuses van premier Rutte”, zei Geert Wilders op Twitter. Hij leidt de extreemrechtse PVV, de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer.

Lees ook:  Grote brand bij Nederlands kokosbedrijf; Snelweg N605 afgesloten

De SP noemde de excuses terecht en zei “te hopen dat het herdenkingsjaar een startpunt is om samen deze gruwelijke geschiedenis te kennen en te herdenken”.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zei dat “een jaarlijkse herdenking” het bewustzijn over de zwarte bladzijden uit het verleden levend kan houden. Met de verontschuldiging “begint een nieuw hoofdstuk in de dialoog met de nabestaanden die deze last van het verleden zo lang alleen hebben moeten dragen”, antwoordde hij.

De ChristenUnie vindt dat het proces naar excuses “voorzichtiger” had moeten zijn. Partijleider Gert-Jan Segers hoopt dat de excuses het begin zijn van verzoening. “Daarvoor moet eerst de volledige waarheid op tafel worden gelegd en erkend. Vergeving en verzoening kunnen dan het gevolg zijn.” Hij sprak ook over een “veel langer proces” dat zal volgen.

Attje Kuiken (PvdA) vond de woorden van de premier een belangrijk uitgangspunt voor erkenning en herstel.

Eindelijk zijn er excuses, tweette Laurens Dassen van Volt. “Nederland moet zich nu inzetten voor herstel. Echt herstel, waarbij we luisteren naar degenen voor wie excuses zijn gemaakt.”

Lees ook:  Blijven zoeken naar meer maatregelen, zegt de Nederlandse premier na 9e sanctiepakket tegen Rusland

Pro-diversiteitspartij BIJ1, geleid door Sylvana Simons, beschouwde de toespraak als een “historisch moment” waar generaties mensen voor hebben gevochten. De partij zei echter nog steeds kritisch te zijn over wat er nu gaat gebeuren. “Een proces als dit vraagt ​​om een ​​leidende stem van de mensen die er direct bij betrokken zijn. Zonder de gelijkwaardige betrokkenheid van deze groepen en het uitblijven van vervolgstappen blijven excuses een lege huls.”

“Een historische dag”, aldus lijsttrekker Christine Teunissen van de PvdD. Dat het kabinet “eindelijk” excuses aanbiedt, moet wat hem betreft betekenis krijgen. “De vraag is nog steeds hoe gaan we racisme vandaag de dag bestrijden? “

Plaats een reactie