Kamerleden eisen opheldering over dood baby in asielcentrum Ter Apel

Image source - Pexels.com


Kamerleden waren geschokt door het overlijden van een baby in de sporthal van het asielregistratiecentrum in Ter Apel. GroenLinks en de PvdA willen dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) per brief uitleg geeft over het overlijden van de baby. In ieder geval steunden de hele coalitie en Volt het verzoek.

De partijen willen “zo snel mogelijk duidelijkheid over wat er is gebeurd en wat de exacte doodsoorzaak is”, zegt Kati Piri (PvdA), die het verzoek indiende bij GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kroger. Ook PvdA, GroenLinks, Volt en SP willen een Kamerdebat over de kwestie.

Het asielbeleid van het kabinet ‘loopt op hol’, zo heeft SP-Kamerlid Jasper van Dijk woensdag een verzoek ingediend voor een Kamerdebat. Directe aanleiding voor het verzoek was dat ruim 700 asielzoekers dinsdagnacht buiten op het gras in Ter Apel moesten slapen. De dood van de 3 maanden oude baby komt daar nog bovenop. “De ellende wordt alleen maar groter.”

CDA-Kamerlid Anne Kuik bezocht dinsdag Ter Apel. “Ik vind het echt schandalig dat we de asielopvang niet op orde hebben”, aldus de christen-democraat. Het probleem is volgens Kuik dat de uitstroom van vluchtelingen uit asielzoekerscentra tot stilstand is gekomen. “Daar hebben we de hulp van alle gemeenten bij nodig.” Ook wil ze dat Van der Burg erachter komt wat er rond de dood van de baby is gebeurd.

Naast duidelijkheid over het overlijden van de baby willen GroenLinks en de PvdA van Van der Burgh weten hoe hij aankijkt tegen de leefomstandigheden in het asiel in Ter Apel. Volgens Piri wordt de chaos rond het applicatiecentrum “alleen maar groter” en zijn oplossingen voor “menselijke opvang nog lang niet in zicht”.

SP-Kamerlid Van Dijk wil dat de staatssecretaris zo snel mogelijk een structurele oplossing voor de asielcrisis bedenkt in plaats van voortdurend ad hoc ‘paniekmaatregelen’ te nemen. Hij doelde onder meer op het omzeilen van de gemeente Tubbergen door toestemming te geven aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) om een ​​asielcentrum te openen in een hotel in Albergen.

Het COA schatte dat ‘minstens 700’ asielzoekers woensdagnacht buiten sliepen voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel, meldt RTV Noord. De situatie is zo slecht dat Artsen Zonder Grenzen besloot in te grijpen en medische en psychologische hulp te bieden – de eerste keer dat de hulporganisatie in Nederland ingrijpt.

Ook de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR bekritiseerde de situatie. “Het is heel triest”, zegt Andrea Vonkeman, hoofd van UNHCR Nederland, over de honderden mensen die buiten slapen en de dood van de baby.

Volgens Vonkeman wordt de asielsituatie in Nederland op het hoogste niveau binnen de internationale UNHCR besproken. Ze zei dat de VN-organisatie nog geen stappen onderneemt. De UNHCR probeert vooral overheden te adviseren waar het beter kan, aldus Vonkeman. “We zijn kritisch en constructief.”

Eind juli stuurden de UNHCR en andere organisaties een vernietigende brief naar het kabinet met het verzoek de crisis in de asielopvang in eigen hand te nemen. Vonkeman is het eens met meer dwangmaatregelen, zoals het aanwijzen van het hotel in Albergen als opvangcentrum. “De tijd van vrijblijvendheid is voorbij”, aldus Vonkeman. “Je wilt echt geen dwingender systeem, maar ook dit werkt niet. Het moet naar een meer voorspelbaar systeem.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?