Kamerleden beschuldigen CDA ervan kabinetscrisis te creëren door terug te trappen op stikstofdoelen

Image source - Pexels.com


Het CDA hield vast aan de uitspraken van partijleider Wokpe Hoekstra dat de kabinetsdoelstellingen om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren ‘niet heilig’ zijn voor de partij, zei fractievoorzitter Pieter Heerma dinsdag in een debat. Door de deadline “ergens” los te laten, wil hij de impasse tussen overheid en boeren doorbreken. GroenLinks-leider Jesse Klaver beschuldigde het CDA van het creëren van een kabinetscrisis met dit terugtrappen. PVV-leider Geert Wilders zei dat de christen-democraten gewoon proberen wat terrein te winnen in de peilingen.

Volgens Heerma moet het kabinet “op sommige plekken” de deadline laten om de gesprekken tussen betrokkenen bij de stikstofcrisis, onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes, te laten slagen. “Niet om de transitie te stoppen, maar om het weer op de rails te krijgen.” “Op veel plaatsen is die 50 procent stikstofreductie in 2030 ook echt te realiseren.” Maar gezien de grote weerstand tegen de plannen van het kabinet, wil hij de ‘impasse’ doorbreken.

“U bedreigt een kabinetscrisis. Dat is echt onverantwoord”, zei GroenLinks-leider Klaver in reactie op Heerma’s steun voor de uitspraken van Hoekstra. In een interview met het AD vorige week leek de staatssecretaris het CDA te distantiëren van de afspraken die in de coalitieonderhandelingen zijn gemaakt. De oppositiepartijen zijn van plan om moties in te dienen om het kabinet tot duidelijkheid te dwingen. GroenLinks zal een motie indienen om 2030 als deadline te houden, en pro-boerenpartij BBB zal een motie indienen om de deadline te schrappen.

Meerdere oppositiepartijen wilden weten of het CDA het kabinet zou verlaten als de andere coalitiepartijen zich aan de stikstofdoelstellingen voor 2030 houden. Wilders (PVV) zei dat Hoekstra en Heerma “een belofte aan de boeren” hebben gedaan. “De boeren van Nederland willen nu weten of je net iets op het podium hebt gezegd om punten te scoren, om de verloren peilingen in te halen, of dat je echt een hart hebt voor de boeren.” Heerma wilde op dat punt nog niet expliciet iets zeggen en wacht de resultaten van Remkes’ overleg af.

Klaver (GroenLinks) had weinig geduld met Heerma’s afwachtende houding. “Het CDA verlengt het reces met een nieuwe verantwoordelijkheidsvakantie.”

Wilders wilde dat minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) dinsdag ook bij het debat over de uitspraken van Hoekstra aanwezig zou zijn, maar zij moest zich ziek melden. “Het spijt me dat ik vandaag niet aan het debat kan deelnemen. Vanmorgen werd ik onwel en ging naar het ziekenhuis. Ik hoop snel weer aan het werk te kunnen”, aldus Kaag op Twitter.

Onder meer de PVV pleitte voor uitstel van het debat vanwege de afwezigheid van Kaag. Volgens Wilders is de aanwezigheid van Kaag van groot belang omdat ze na het interview van Hoekstra zou hebben gezegd geen vertrouwen meer te hebben in de CDA-leider.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?