Kamer wil dat Nederland EU-leider wordt bij maatregelen tegen Iraans regime


De Tweede Kamer wil dat Nederland het voortouw neemt in Europa met maatregelen tegen het regime in Iran. Europa zou moeten samenwerken met de Verenigde Staten, “en andere landen in de vrije wereld”, schreven de leiders van tien partijen in een opiniestuk in de Volkskrant. “We kunnen met alle landen samenwerken en de dialoog zoeken, maar we moeten opstaan ​​wanneer mensen en hun rechten, vrijheden en levens op het spel staan.”

“Miljoenen Iraanse vrouwen en mannen willen vrijheid, vechten voor die vrijheid en doen dat met gevaar voor eigen leven”, schreven de partijleiders. Zij verdienen steun, vinden de partijleiders. “Het Iraanse regime schendt de universele mensenrechten en bedreigt de internationale veiligheid door zijn militaire activiteiten. Daarom moeten we meer druk uitoefenen op dit regime.”

De partijen willen dat Nederland een voorstel indient bij de EU om de Iraanse Revolutionaire Garde op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen. Ze riepen ook op tot sancties tegen “specifieke personen van het Iraanse regime en hun naaste verwanten”, zoals eerder is gebeurd met machtige Russen. “Zo voorkomen we dat ze vrijheden in Iran schenden en vervolgens hier komen genieten van onze vrijheden op bijvoorbeeld onze universiteiten. En zo beschermen we Iraniërs hier zodat ze niet geconfronteerd worden met (familieleden van) hun onderdrukkers uit Iran.”

Lees ook:  IJzige wegen activeren code geel waarschuwing; Wees extra voorzichtig op bruggen, viaducten

De partijen riepen ook op tot betere handhaving van sancties, waaronder het verbeteren van informatie-uitwisseling en het straffen van landen als ze Iraniërs helpen sancties te omzeilen. De veiligheidsdiensten zouden bedrijven beter moeten informeren “zodat een ondernemer er ook achter kan komen of een bedrijf in Dubai wel degelijk een Iraans bedrijf is dat de sancties ontduikt.” Daarnaast moeten Iraniërs in Europa beter worden beschermd tegen bedreigingen en intimidatie door de Iraanse overheid.

Het opiniestuk volgt op een motie in het parlement om de Iraanse Revolutionaire Garde op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen de motie. De kopstukken van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks, Denk, JA21 en SGP tekenden allemaal het opiniestuk.

Plaats een reactie