Kabinet zegt transparanter te zijn met miljarden aan klimaatuitgaven


Het kabinet moet transparanter zijn over de klimaatuitgaven. Het kabinet heeft geen duidelijk overzicht waar de miljarden euro’s die zijn gestoken in het beperken van klimaatverandering naartoe gaan, concludeert de Algemene Rekenkamer in onderzoek naar de uitgaven van het kabinet aan klimaatmaatregelen.

Het kabinet geeft momenteel 6,8 miljard euro uit aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. Maar er is geen overzicht waar dat geld naartoe gaat. Verschillende ministeries noemen verschillende bedragen voor hetzelfde, bijvoorbeeld windparken op zee of verduurzaming van huurwoningen, maar het is onduidelijk hoeveel geld er daadwerkelijk mee gemoeid is.

Zo meldde minister Sigrid Kaag van Financiën dat de aansluiting van windparken op zee 150 miljoen euro minder zou kosten dan haar collega-minister Micky Adriaansens van Economische Zaken aangaf. Het ministerie van LNV zei in een overzicht van klimaatuitgaven dat het herstructureren van varkenshouderijen tussen 2020 en 2027 44 miljoen euro gaat kosten, maar in de begroting noemde het ministerie de kosten voor dezelfde periode op 259 miljoen euro.

Lees ook:  Honderden wonen de begrafenis bij van het hele gezin dat is omgekomen bij een auto-ongeluk met Kerstmis

De Algemene Rekenkamer constateert ook dat de ministeries verschillende definities van klimaatmaatregelen hanteren, waardoor het goed mogelijk is dat sommige uitgaven ten onrechte onder de noemer klimaatmaatregelen worden geplaatst.

De betrokken ministers kunnen het parlement geen ‘duidelijk en volledig overzicht’ geven, waardoor het voor de Tweede Kamer onmogelijk wordt om haar taak te vervullen en de uitgaven te controleren, aldus de Algemene Rekenkamer.

De Tweede Kamer overweegt momenteel om nog een klimaatfonds van 35 miljard euro goed te keuren.

Plaats een reactie