Kabinet wil in 2025 in elke gemeente een bibliotheek verplicht stellen


Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) wil elke gemeente verplichten tot een volwaardige bibliotheek. De minister zal hiervoor op verzoek van de Tweede Kamer een wet indienen.

De wet kan gevolgen hebben voor 15 gemeenten die volgens de laatste cijfers helemaal geen bibliotheek hebben of bibliotheken hebben die niet aan alle eisen voldoen. Om de bibliotheken op orde te houden, krijgen gemeenten vanaf 2025 jaarlijks 58,7 miljoen euro extra.

Nederland telt ruim 700 bibliotheekvestigingen, blijkt uit cijfers uit 2021 verzameld door de Koninklijke Bibliotheek (KB). Toch zijn er 15 gemeenten die geen volwaardige bibliotheek hebben volgens de definitie in de Bibliotheekwet. Denk hierbij aan gemeenten waar bijvoorbeeld alleen een zelfbediening, afhaalpunt of bibliotheekbus is, zoals in Albrandswaard in Zuid-Holland en Mook en Middelaar in Limburg.

Een motie van Mohammed Mohandis van PVDA, Lucille Werner van CDA en Lisa Westerveld van GroenLinks waarin wordt gevraagd dat elke gemeente een bibliotheek krijgt, werd afgelopen zomer door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund. Dit wordt nu uitgevoerd.

Lees ook:  Lange wachttijden voor visa in Nederland frustreren buitenlandse ondernemers

Mohandis juicht de aankondiging van het kabinet toe, zei hij mede namens Werner en Westerveld. “Een bibliotheek is een onmisbare voorziening die in elke gemeente thuishoort. Mensen ontmoeten elkaar, er wordt iets gedaan aan het analfabetisme, huiswerk wordt gedaan en ik zou zo maar door kunnen gaan.”

Gemeenten krijgen volgend jaar 29,7 miljoen euro extra voor de bibliotheken. Dit wordt stapsgewijs opgebouwd tot 58,7 miljoen euro in 2025. In dat jaar moet elke gemeente een goede bibliotheek hebben.

Op dit moment hebben alle bibliotheken samen een jaarbudget van 450 miljoen euro. Dit geld komt voornamelijk van gemeenten.

Klaas Gravesteijn, directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken, ziet de aankondiging als “erkenning” voor de bibliotheken “na een lange periode van bezuinigingen”. Aan het einde van het afgelopen decennium is er flink bezuinigd op bibliotheken, waardoor ze in gevaar zijn gebracht. Bibliotheken hebben nog steeds veel problemen en volgens de directeur hebben twee op de drie geldgebrek.

Lees ook:  Nauwkeurig onderzoek naar vrachtwagenongeval Nieuw-Beijerland waarbij zes doden vielen

Plaats een reactie