Kabinet verwerpt CDA-voorstel om smartphones in schoollokalen te verbieden


De onderwijsministers in het kabinet, Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma, staan ​​niet achter het voorstel van coalitiepartij CDA om een ​​wet te maken die smartphones uit de klaslokalen verbiedt. Wiersma vindt het belangrijk dat scholen hierin hun eigen grenzen bepalen, en voelt zich meer voor het aanbieden van manieren om leraren te ondersteunen die liever geen apparaten in hun klas zien. Het CDA-idee werd woensdag lauw onthaald in de Tweede Kamer, ook door andere coalitiepartijen.

“Scholen hebben de pedagogisch-didactische verantwoordelijkheid en professionaliteit om te bepalen hoe digitale middelen in de school kunnen en mogen worden gebruikt”, zegt Wiersma in een brief die hij en Dijkgraaf donderdag aan de Tweede Kamer stuurden. Ze vinden een wettelijk verbod geen ideale benadering van de problematiek. De ministers zeiden ook dat ze denken dat het te tijdrovend zal zijn om alleen voor dit doel een wet te maken.

René Peters van het CDA stelde het verbod woensdag voor tijdens het onderwijsbegrotingsdebat en zei dat hij het moeilijk vindt voor sommige docenten om te voorkomen dat studenten smartphones meenemen in de klas, terwijl dat in andere lokalen en lessen wel is toegestaan. Velen in de Tweede Kamer deelden de zorg dat smartphones een aanzienlijke afleiding vormen van de lesstof, maar er was weinig steun om de apparaten ronduit te verbieden.

Lees ook:  Daling totaal Covid-patiënt eindigt na weken van dalende cijfers; Besmettingen nog steeds laag

Harm Beertema (PVV) wees erop dat hij al eerder een soortgelijk voorstel had gedaan en dus voorstander was van het idee. Maar coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie waren niet erg enthousiast.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wees erop dat scholen in dergelijke situaties typisch een verantwoordelijkheid hebben. Ook Zohair El Yassini (VVD) zei dat smartphones soms handig kunnen zijn in de klas, ook voor educatieve toepassingen. Daar was Wiersma het mee eens. Lisa Westerveld (GroenLinks) had grote bedenkingen bij de haalbaarheid van zo’n project, al noemde ze op Twitter wel een mogelijke ‘proefballon’.

De minister was het met Peters eens dat het een probleem is als smartphones “overmatig en ongereguleerd” in de klas worden gebruikt. “Afgeleide studenten, verminderde prestaties en laat beginnen met een les,” zijn mogelijke gevolgen, vermoedde hij.

Plaats een reactie