Kabinet steunt EU-verbod op toeristenvisa voor Russen

Image source - Pexels.com


Nederland is voorstander van een verbod van de Europese Unie op het verstrekken van toeristenvisa aan Russen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het standpunt na berichtgeving door RTL Nieuws.

Een dergelijk verbod wordt woensdag besproken door de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten in de Tsjechische hoofdstad Praag. De kans dat een dergelijk verbod van kracht wordt, blijft onwaarschijnlijk. Verschillende landen zijn tegen een dergelijk voorstel, waaronder Duitsland en Frankrijk.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei tegen RTL Nieuws dat hij in sommige gevallen visa wil blijven geven aan Russen, zoals familiebezoek of onderwijs, en aan vluchtelingen. Coalitiepartner D66 pleit al geruime tijd voor het weren van Russische toeristen uit de Europese Unie.

Vooral de Baltische staten hebben aangedrongen op de visumstop voor Russen. Sinds Rusland op 24 februari zijn invasie van het aangrenzende Oekraïne heeft geëscaleerd, hebben landen in de Baltische regio opgeroepen tot de zwaarste maatregelen tegen het Kremlin.

Russische staatsburgers kunnen sinds eind april geen visum kort verblijf meer aanvragen bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Er zijn namelijk niet genoeg diplomaten om de afdeling consulaire zaken van de ambassade op volle toeren te draaien.

Een uitzondering is echter mogelijk op zwaarwegende humanitaire gronden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?