Kabinet klaar om piekuitstoters van stikstof uit te kopen voor 120% van de waarde van het bedrijf


Het kabinet gaat zo’n 3.000 bedrijven die veel stikstof uitstoten actief benaderen met het aanbod om te stoppen of te verduurzamen. Het bedrag dat ze uit een buy-out kunnen halen kan oplopen tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf. Dat bevestigen bronnen dicht bij het kabinet na berichtgeving van het AD en De Telegraaf.

De regeling komt voort uit het advies van politicus Johan Remkes, die afgelopen zomer optrad als bemiddelaar in het verhitte conflict tussen het kabinet en een groot deel van de agrarische sector. Remkes adviseerde onder meer om de uitstoot van de 500 tot 600 grootste stikstofpiekuitstoters binnen een jaar aan te pakken.

De meeste zijn boerderijen, maar er zijn ook industriële bedrijven. Om voor zo’n regeling in aanmerking te komen hoeven bedrijven niet per se de deuren volledig te sluiten; Vergaande verduurzamingsaanpassingen, of verplaatsing naar een plek verder weg van kwetsbare natuurgebieden behoren ook tot de mogelijkheden.

Lees ook:  92% van de in het ziekenhuis opgenomen Covid-patiënten heeft een jaar later nog steeds symptomen

De regeling is bedoeld om stikstof de ruimte te geven om meer ruimte te geven aan een aantal bedrijven om legaal hun werk te doen, bedrijven die onder druk zijn komen te staan ​​door een uitspraak van de Raad van State in mei 2019. De hoogste bestuursrechter heeft een einde gemaakt aan een vergunningenbeleid, en als gevolg daarvan moesten duizenden bedrijven ineens vergunningen krijgen die voorheen niet nodig waren. Door ruimte vrij te maken voor andere bedrijven om stikstof uit te stoten, kan de vergunningverlening voor bouw- en infrastructuurprojecten vlotter verlopen.

Ervoor zorgen dat de beslissing vrijwillig is, is het belangrijkste, zeiden boerenactivistengroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie. Bart Kemp, voorzitter van Agractie, zei dinsdag een “constructief gesprek” te hebben gehad met de betrokken bewindslieden, met name Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), Piet Adema (Landbouw) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat).

“We hebben zowel procesmatig als inhoudelijk vooruitgang geboekt en dat werd tijd”, aldus Kemp in zijn eerste reactie. Hij is “niet op voorhand negatief” over de plannen, al wacht hij de details af. Kemp is wel kritisch over de mogelijkheid dat het kabinet strengere milieueisen gaat stellen aan boeren die toch willen doorgaan. “We zijn resoluut tegen elke vorm van dwang”, benadrukte hij.

Lees ook:  Tiener kan 8 jaar cel krijgen voor moord Amstelveen; Langste straf tot nu toe voor minderjarige

FDF zette vraagtekens bij de manier waarop wordt bepaald welke bedrijven als piekuitstoters worden beschouwd. Daar zijn volgens de actiegroep “scheve aannames” over gedaan.

Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB noemde het “in principe goed” als het kabinet maatregelen neemt om de hoeveelheid vee te verminderen. “De vraag is of het genoeg is.” Een andere vraag is of deze aanpak kan rekenen op goedkeuring van de Europese Commissie, waarschuwt Vollenbroek.

“Krijgen uitgekochte boeren een beroepsverbod? Want Brussel accepteert niet dat ze hier met veel geld worden uitgekocht als ze dan een grote boerderij in Oost-Duitsland kopen om verder te gaan.”

Plaats een reactie