Kabinet houdt vast aan 50% reductie stikstofuitstoot in 2030

Image source - Pexels.com


De doelstelling van het kabinet om de stikstofuitstoot tussen nu en 2030 te halveren, staat niet ter discussie. Dat heeft het kabinet woensdag in overleg met boeren aangegeven, zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes na afloop van de bijeenkomst. Premier Mark Rutte bevestigde het.

Boerenorganisaties wilden dat de deadline voor het terugdringen van de stikstofuitstoot zou worden verschoven naar bijvoorbeeld 2035.

De boeren hebben ook ernstige bezwaren tegen de kritische depositiewaarde, de vastgestelde grens aan de hoeveelheid stikstof die een bepaald natuurgebied aankan. Tijdens het overleg heeft de minister afgesproken om met de sector te onderzoeken of “er een vervangend systeem kan komen dat juridisch houdbaar is”.

De overheid is ook bezig met het op gang brengen van de vergunningverlening voor PAS-melders. Dit zijn boeren die met het oude stikstofbeleid geen natuurvergunning nodig hadden voor bijvoorbeeld een nieuwe stal. De Raadsstaat heeft in 2019 een einde gemaakt aan deze werkwijze, waardoor deze boeren in de praktijk illegaal aan het werk zijn. Volgens Remekes gaat het kabinet onderzoeken “hoe eventuele schade vergoed kan worden als er geen vergunningen worden verleend”.

De boeren stemden er pas mee in om naar de vergadering met het kabinet te komen nadat hun eisen op de agenda waren gezet. Dat gebeurde, maar Remkes zei achteraf dat hij hier “zeer verbaasd” over was en dat hij het erg vervelend vond. Hij zei dat het gesprek ‘een beetje moeilijk begon, maar het ging heel snel over’.

Remkes zei in de tweede helft van september ‘verstandige dingen te gaan zeggen’. Niet alleen over stikstof maar ook over “het onderwerp perspectief, juist omdat die twee zaken in feite onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.”

Volgens Remkes waren alle deelnemers het erover eens dat wetsovertreding en intimidatie niet zijn toegestaan. Volgens de bemiddelaar heeft Rutte de kwestie aan de orde gesteld. De deelnemers toonden begrip voor de emoties in agrarische kringen, aldus Remkes.

Boerenorganisaties verontschuldigden zich niet voor illegale boerenprotesten afgelopen zomer, zoals het storten van asbest op de snelwegen, zei voorman Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie na de bijeenkomst tegen het ANP. Het kabinet heeft Agractie ook niet om excuses gevraagd, aldus Kemp

“We hebben altijd gezegd dat er moet worden opgetreden binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat”, aldus Kemp. Mark van der Oever, leider van Farmers Defnes Force (FDF), zei ook dat zijn organisatie “nooit aansprakelijk” is voor “individuele acties”. FDF hield zich altijd aan “alle regels, alle demonstraties werden gemeld en gedragscodes zijn altijd verspreid. Veel meer kun je als bestuur natuurlijk niet doen.”

Stikstofminister Christianne van der Wal, die protesterende boeren bij haar thuis had laten komen, zei dat ze “blij” is dat alle deelnemers aan het gesprek het overtreden van de wet en intimidatie afkeuren. Ze heeft er ook vertrouwen in dat boerenorganisaties zich hieraan zullen houden. Volgens de minister hebben de gesprekken een begin gemaakt om “niet in gevechtsstand tegen elkaar op te staan, maar met een ontspannen houding”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?