Kabinet dringt erop aan dat de statiegeldregeling voor aluminium eind 2022 van start gaat


De verruiming van de statiegeldregeling voor dranken wordt uitgebreid met aluminium blikjes en die moet op 31 december van dit jaar ingaan, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu. De industrie zelf heeft aangegeven dat deze datum niet haalbaar is en mogelijk pas tussen 1 april en 1 juli 2023 gereed kan zijn.

“Maar dat vinden wij niet acceptabel. De wettelijke verplichting gaat gewoon in op 31 december”, aldus Heijnen.

Bijna twee jaar geleden werd aangekondigd dat er ook statiegeld op blik komt te staan. Consumenten betalen bij de start van het systeem 0,15 euro statiegeld per blikje. Het kabinet hoopt met deze maatregel het aandeel blikjes in het zwerfafval drastisch te verminderen.

De non-profitorganisatie en het bij de regeling betrokken fonds, Stichting Afvalfonds Verpakkingen, hebben een rechtszaak aangespannen over de zaak. Ze willen dat de dreiging van boetes tegen hen voor het missen van de deadline voor de rechtbank wordt afgewezen. Inspectie Leefomgeving en Transport ILT liet in juli weten het collectief ruim 28 miljoen euro te willen beboeten als ze de deadline niet halen, omdat de inspectie vindt dat het fonds niet hard genoeg heeft gewerkt om het systeem op tijd klaar te krijgen.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Het fonds vertegenwoordigt supermarkten, producenten, importeurs en blikfabrikanten die verantwoordelijk zijn voor het opzetten van het inzamelsysteem voor recycling. Vanwege “onzekerheid over de levertijden van belangrijke apparatuur”, hebben ze gezegd dat 31 december niet haalbaar is.

Volgens Heijnen staat het iedereen vrij om in beroep te gaan bij de rechter, maar blijft voorlopig 31 december de ingangsdatum. Ze zei dat ze gelooft dat producenten genoeg tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe wet. Doen ze dat niet, dan kan de ILT de wet weer handhaven.

Plaats een reactie