Kabinet biedt vrijwel zeker op 19 december excuses aan voor Nederlands slavernijverleden


Het kabinet houdt naar verwachting vast aan 19 december als datum waarop het namens de Nederlandse Staat excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Het voornemen werd donderdag door verschillende aanwezigen bevestigd tijdens een bijeenkomst van kabinetsleden, advocaten en belangenorganisaties. Een definitief besluit zal worden genomen tijdens de reguliere wekelijkse vergadering van ministers van het kabinet op vrijdag.

Plannen hiervoor lekten eind vorige maand uit, wat tot grote frustratie leidde bij belangengroepen, waarvan velen liever op 1 juli excuses zagen. Op die datum is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën volledig werd afgeschaft. Het kabinet kreeg kritiek omdat het te overhaast te werk ging.

Het kabinet heeft nooit officieel bevestigd dat het van plan was op 19 december excuses aan te bieden. Minister-president Mark Rutte zou afgelopen donderdag alleen zeggen dat er die dag een “betekenisvol moment” zou plaatsvinden. Naar verwachting zal het kabinet ambtshalve reageren op een advies uit een advies van Dialooggroep Slavernijverleden.

Lees ook:  Kamerlid steunt plannen om instroom internationale studenten te beperken

Ondertussen voerde vicepremier Sigrid Kaag dinsdag “intensieve, maar waardevolle” gesprekken met verschillende organisaties over hoe Nederland om moet gaan met zijn slavernijverleden. Zij verving Rutte, die hierover afgelopen donderdag met advocaten sprak tijdens een bijeenkomst in zijn ambtswoning Catshuis. Daarentegen is dinsdag gesproken over hoe het slavernijverleden in het onderwijs moet worden opgenomen en hoe racisme moet worden bestreden, aldus Kaag.

Kaag gaat donderdag naar Suriname om verder te praten met de Surinaamse regering. Suriname had eerder kritiek op het voornemen dat minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming geacht werd excuses aan te bieden namens het kabinet in Paramaribo.

Weerwind zelf is van Surinaamse afkomst. Daarom vinden sommigen het ongepast dat hij zich verontschuldigt, omdat hij zelf een afstammeling is van tot slaaf gemaakte mensen en aan de ontvangende kant van een verontschuldiging zou moeten zijn.

Kaag, eveneens vice-premier, wilde verder niet ingaan op wat er is besproken. Ze zei wel dat er “de komende dagen veel zal gebeuren”. Ook zei ze dat niet alle aanbevelingen van de adviescommissie worden overgenomen.Kaag wil niet zeggen welke punten het kabinet wel of niet overneemt.

Lees ook:  Fietsdemonstratie voor bruggen over het Amsterdamse IJ

Plaats een reactie