Kaag reist af naar Suriname voor lezingen over slavernijverleden


Minister van Financiën en eerste vicepremier Sigrid Kaag reist volgende week af naar Suriname. Daar gaat ze in gesprek met de overheid en maatschappelijke organisaties om het slavernijverleden te bespreken. Dit zal plaatsvinden voordat de Nederlandse premier Mark Rutte op 19 december een toespraak houdt over het onderwerp, Dat meldt een woordvoerder van het ministerie.

Volgende week leidt Kaag ook een tweede discussiesessie met belangengroepen in het Catshuis over de wijze waarop het kabinet op 19 december zal reflecteren op het slavernijverleden. Rutte was zelf bij de eerste bijeenkomst, maar heeft volgende week verplichtingen in Brussel, die hij dinsdag eerst met de Tweede Kamer bespreekt.

Eerder lekte al uit dat Rutte op 19 december zijn excuses wil aanbieden voor het slavernijverleden. Dat leidde tot verhitte discussies over waar de publieke terneerbuiging van de regering allemaal aan zou moeten voldoen. Afgelopen donderdag was een groep belangenorganisaties uitgenodigd in het Catshuis om de zaken te bespreken.

Lees ook:  Amsterdammer kan 33 maanden krijgen voor bedreiging Nederlandse premier, aanzetten tot terroristische misdaad

Naast de toespraak van Rutte zouden verschillende ministers naar voormalige koloniën afreizen om ook daar excuses aan te bieden. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), die zelf een Surinaamse achtergrond heeft, zou dat in Suriname doen. Maar dat werd in dat land afgewezen; een blanke zou sorry moeten komen zeggen.

Naast de toespraak van Rutte zouden verschillende bewindslieden afreizen naar voormalige koloniën om ook daar hun excuses aan te bieden. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), die zelf een Surinaamse achtergrond heeft, zou dat in Suriname gaan doen. Maar dit werd door het land afgewezen en eiste dat een blanke zich zou komen verontschuldigen.

Dit weekend werd duidelijk dat de organisaties die aanwezig waren in het Catshuis een reeks verschillende eisen op tafel legden. Die zetten ze vervolgens nog eens op een rij in een brief waaruit het Nederlandse nieuwsprogramma Nieuwsuur zaterdag citeerde. Het kabinet liet toen al weten niet aan al die eisen te zullen voldoen.

Lees ook:  Minister verontschuldigt zich voor racisme bij Buitenlandse Zaken; Vraagt ​​slachtoffers zich te melden

Plaats een reactie