Kaag en Santokhi: Goed gesprek over bedoelde excuses voor slavernijverleden


Vicepremier Sigrid Kaag en de Surinaamse president Chan Santokhi voerden vrijdag een “goed en openhartig” gesprek, in het kader van het voornemen van de Nederlandse regering om excuses aan te bieden voor haar slavernijverleden. Dat zei Kaag na het overleg in Paramaribo. Ze bracht een bliksembezoek aan Suriname in verband met het uitgelekte plan van het kabinet, dat nog niet officieel is bevestigd.

Ook Santokhi was tevreden over het gesprek. “Als regering stellen we het op prijs dat Nederland in de persoon van Kaag Suriname kwam informeren”, aldus de president. Wel zei hij het te betreuren dat hij en zijn regering te laat zijn geïnformeerd over de mogelijke excuses.

In antwoord op enkele vragen van journalisten zei Kaag naar Suriname te zijn gekomen omdat er mogelijk een verkeerd en onvolledig beeld was over de “betekenisvolle boodschap” die de Nederlandse regering op 19 december bekend zal maken.

De vicepremier sprak later ook met de parlementsvoorzitter van Suriname Marinus Bee en Dew Sharman, die voorzitter is van de Mensenrechtencommissie in Suriname.

Lees ook:  Italiaanse politie arresteert voortvluchtige Nederlandse drugscriminaliteit in villa aan Gardameer

Vrijdagmiddag was er een persconferentie op de Nederlandse ambassade, waar Kaag nog een toelichting gaf op de gesprekken die ze voerde met maatschappelijke organisaties. Daar konden de organisaties reageren op het “betekenisvolle moment” van 19 december. Dan biedt premier Mark Rutte zijn excuses aan bij het Nationaal Archief, al wil het kabinet dat nog niet bevestigen.

Op de vraag van journalisten of premier Mark Rutte zich maandag inderdaad verontschuldigt voor het slavernijverleden, laat ook Kaag het antwoord open. Wel gaf ze aan dat de Nederlandse regering 19 december ziet als “de eerste dag van een nieuwe bladzijde in de geschiedenis die we samen nog moeten schrijven. Erkenning, verontschuldiging en eerherstel zijn daarbij belangrijke uitgangspunten”, aldus Kaag.

Enkele van de uitgenodigde maatschappelijke organisaties hadden kritiek op de gang van zaken. Ze spraken van een “koloniale houding, eenrichtingsverkeer en een opgelegde datum”. De vice-premier antwoordde dat ze zelf een ander beeld had van de gesprekken en dat ze blij is dat ze Suriname heeft bezocht. “Ik heb het proces uitgelegd en geprobeerd uitleg te geven. Niet alles ging goed. Idealiter was zo’n bezoek niet nodig geweest”, aldus Kaag.

Lees ook:  Verdachte van schietpartij in winkelcentrum wisselde waarschijnlijk van auto; Voertuigbeschrijving vrijgegeven

Sommige van de uitgenodigde maatschappelijke organisaties hadden kritiek op de procedure. Ze spraken van een ‘koloniale houding, eenrichtingsverkeer en een opgelegde datum’.

De vice-premier antwoordde dat ze zelf een andere kijk had op de gesprekken en dat ze blij is dat ze Suriname heeft bezocht. “Ik heb het proces uitgelegd en geprobeerd erop te reflecteren. Niet alles ging goed. Idealiter was zo’n bezoek niet nodig geweest”, legt Kaag uit.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) komt zaterdag aan in Suriname. Hij zal maandag nadere toelichting geven nadat premier Rutte zijn toespraak in Paramaribo heeft gehouden.

Plaats een reactie