Jumbo stopt met autosportsponsoring vanwege witwasonderzoek


Supermarktketen Jumbo stopt met de meeste autosportsponsoring en kijkt kritisch naar hoe zij vroeger en nu omging met autosportsponsoring. Het bedrijf is nog niet van plan de sponsoring van Formule 1-coureur Max Verstappen stop te zetten, bevestigde een woordvoerder van Jumbo nadat het verhaal naar het AD kwam.

Jumbo’s sponsoring van de autosport kwam vorig jaar licht in opspraak door het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar Jumbo-topman Frits van Eerd. Hij werd in september aangehouden als verdachte in een witwaszaak. Het OM zei eerder dat de witwaspraktijken zijn uitgevoerd via vastgoedtransacties, de autohandel en sponsoring in de motorcross.

Ton van Veen, die tijdelijk leiding geeft aan het bedrijf, benadrukte eerder op de dag dat het onderzoek van het OM zich nog niet richt op Jumbo zelf. Toch liet het bedrijf een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de sponsoractiviteiten. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en er zijn volgens Jumbo geen strafbare feiten of onregelmatigheden binnen het concern naar voren gekomen.

Lees ook:  Nederlandse startup Lightyear verkoopt 10.000 zonne-elektrische auto's voor bedrijfslease

Het is niet duidelijk wat het besluit van Jumbo om de autosport vaarwel te zeggen betekent voor sporters die tot nu toe werden gesteund. De woordvoerder van Jumbo wilde desgevraagd geen aanvullende uitleg geven. Ze kon ook niet zeggen waarom Jumbo die sporten de rug toekeert..

Jumbo is als sponsor zeer actief in de sportwereld, onder meer met Verstappen, die tweevoudig wereldkampioen Formule 1 is. Daarnaast sponsort Jumbo een gecombineerde schaats- en wielerploeg, Jumbo-Visma, motorcrosser Jeffrey Herlings, en diverse motorsportteams, voetbalclubs en biljarttoernooien.

De supermarktketen bracht dinsdag ook een jaarverslag uit, waarin stond dat het van plan was opnieuw fors te investeren in de Belgische markt. “We gaan daar zo’n tien nieuwe winkels openen”, zegt Van Veen. Het bedrijf opende de voorbije jaren 27 vestigingen in België.

De Belgische markt vertegenwoordigde meer dan 200 miljoen euro van de totale omzet van Jumbo, die vorig jaar meer dan 10 miljard euro bedroeg. Alleen al vorig jaar verdubbelde de omzet in België.

Lees ook:  IJsbaan Winterwijk gaat na één ijzige nacht open; Eerste officiële vorst van het jaar

De negatieve publiciteit rond Frits van Eerd, die opstapte als verdachte in de grote witwaszaak, had geen invloed op de inkomsten. “Reputatie heeft ons geraakt. Aan de andere kant zien we dat onze klanten overweldigend loyaal zijn gebleven”, aldus Van Veen.

Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met Van Eerd, die tijdelijk is teruggetreden tijdens de witwaszaak. “Frits als persoon is nog verdachte, we moeten afwachten wat er uit het onderzoek komt.” Of Van Eerd ooit nog terugkeert bij Jumbo is nog onbekend. “Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen”, zei hij.

Plaats een reactie