Jongeren vaker betrokken bij fraude en cybercriminaliteit


Jongeren worden steeds vaker betrokken bij cybercriminaliteitszaken. In 47 procent van de cybercrimezaken was vorig jaar een verdachte van 21 jaar of jonger betrokken, tegen 33 procent in 2018. In werkelijkheid is het aantal cybercrimezaken waarbij jonge verdachten betrokken zijn gestegen van 278 in 2018 naar 1.329 vorig jaar, meldt de NOS op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM)

De enorme toename van cybercriminaliteitszaken met jonge verdachten wordt mede veroorzaakt door een verandering in registratiemethoden. Het gaat om alle vormen van cybercriminaliteit, van DDoS-aanvallen tot fraude. De meest voorkomende zijn fraude door zich voor te doen als iemand anders op WhatsApp, te doen alsof je belt vanaf een helpdesk of nep-Marktplaats-advertenties.

Volgens het OM lijken jongeren de ernst van hun optreden vaak niet te beseffen. “Jonge daders lijken soms het besef te missen dat ze echte slachtoffers raken”, aldus het OM. De ernst van hun misdaden neemt ook toe. “Cybercriminaliteit heeft zich vermengd met de georganiseerde misdaad, die heeft ontdekt dat hier veel te winnen valt.”

Lees ook:  Patiënten hoeven niet wakker te blijven tijdens de operatie van Parkinson, blijkt uit onderzoek

De politie verwacht dat cybercrime in de toekomst een nog groter probleem gaat worden, zegt Theo van der Plas, verantwoordelijke cybercrime bij de politie. De politie kan dit probleem niet alleen oplossen. Gemeenten, scholen en ouders moeten meer bewust worden en helpen met preventie, zei hij.

De politie vreest dat jongeren van cybercriminaliteit afglijden naar andere vormen van criminaliteit. “Crimineel geld maakt crimineel geld”, aldus Van der Plas. “Jongeren verdienen kapitaal en gebruiken dat vervolgens om drugs te kopen en te verhandelen.”

Zowel de politie als het OM geven aan dat het makkelijker wordt om cybercrime te plegen door kant-en-klare tools voor bijvoorbeeld het plegen van fraude of DDoS-aanvallen.

Plaats een reactie