Japanse kannibaal die in 1981 op 73-jarige leeftijd een Nederlandse student doodde en at


Een Japanse man die in 1981 een Nederlandse universiteitsstudent vermoordde en opat, is vorige week overleden. Issei Sagawa, bijgenaamd “Kobe Cannibal”, stierf op 73-jarige leeftijd.

Sagawa studeerde in 1981 in Parijs, net als zijn Nederlandse slachtoffer Renée Hartevelt. Op zijn 32e verjaardag nodigde hij haar uit voor een etentje bij hem thuis. Daar doodde Sagawa haar door haar met een geweer in de nek te schieten. Vervolgens verkrachtte hij haar lijk en at de volgende drie dagen verschillende delen van haar lichaam op. De kannibaal werd gearresteerd toen hij probeerde andere lichaamsdelen in het park van het Bois de Boulogne te dumpen.

Franse doktoren oordeelden dat Sagawa niet terecht kon omdat hij geestesziek was. Vervolgens werd hij naar een Franse psychiatrische instelling gestuurd en in 1984 overgebracht naar een instelling in Japan.

De familie van Hartevelt wilde dat Sagawa in Japan zou worden vervolgd “zodat deze moordenaar nooit meer wordt vrijgelaten”, maar het tegenovergestelde gebeurde. Omdat de Franse autoriteiten de zaak hadden gesloten, ontvingen hun Japanse tegenhangers niet het benodigde dossier. Vervolgens verklaarden experts in Tokio hem zelfs geestelijk gezond en zeiden dat hij een ‘karakterafwijking’ had. Sagawa werd vrijgelaten.

Lees ook:  Marokko-fans bedanken politie in Den Haag na WK-verlies; Oproerpolitie in Rotterdam, Amsterdam

De kannibaal werd een beroemdheid in Japan en maakte geen geheim van zijn misdaad. Hij schreef een boek waarin hij de wreedheden in grafische details beschreef. Sagawa heeft door de jaren heen veel interviews gegeven, maar toonde weinig berouw. Hij zei dat het eten van Hartevelt een “uiting van liefde” was, en verklaarde: “Ik wilde in mij het bestaan ​​​​voelen van een persoon van wie ik hou.”

Sagawa schilderde later naakte vrouwen, verscheen in een pornofilm en tekende een manga-stripboek dat zijn misdaad grafisch weergaf. Het nummer “Too Much Blood” van de Rolling Stones is gebaseerd op zijn verhaal en in 2017 is er nog een documentaire over hem gemaakt.

Hij was de afgelopen jaren ziek en had voor mobiliteit een rolstoel nodig. Sagawa stierf aan een longontsteking.

Plaats een reactie