Italië bespreekt verkoop staatsbedrijf ITA Airways aan consortium Air France-KLM

Image source - Pexels.com


De Italiaanse overheid gaat exclusieve onderhandelingen aan met een consortium bestaande uit Air France-KLM, het investeringsfonds Certares en het Amerikaanse Delta Air Lines over een overname van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways. De gesprekken zijn aangekondigd door het ministerie van Financiën.

ITA is de opvolger van Alitalia, dat vorig jaar voor het laatst failliet ging. Dat bedrijf werd door de Italiaanse staat overeind gehouden en onder de nieuwe naam en in afgeslankte vorm opnieuw opgestart.

De Italiaanse regering wil ITA privatiseren en de groep van Air France-KLM, Certares en Delta is uitgenodigd om te praten over een deal. “Aan het einde van de exclusieve onderhandelingen zullen er alleen bindende overeenkomsten worden ondertekend als de inhoud volledig bevredigend is voor de publieke aandeelhouder”, aldus het Italiaanse ministerie van Financiën.

Een concurrerend bod van het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa werd daarom afgewezen. Lufthansa werkte samen met MSC, de Zwitsers-Italiaanse cruiseschipoperator die ook containervervoer aanbiedt.

Demissionair premier Mario Draghi had begin augustus gezegd de verkoop van ITA alsnog af te willen ronden. Draghi heeft aangeboden ontslag te nemen uit zijn regering, maar zal aanblijven als regeringsleider totdat er een nieuwe regering is gevormd. Op 25 september zijn er verkiezingen in Italië.

Air France-KLM heeft aangekondigd dat als de deal rond is, de luchtvaartgroep een commerciële en operationele partner wordt van ITA. Het Frans-Nederlandse bedrijf zou niet meteen aandeelhouder worden, maar dat zou op middellange termijn kunnen veranderen nadat een deal rond is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?