Islamitisch schoolbestuur Amsterdam moet aftreden vanwege wanbeheer

Image source - Pexels.com


Minister van Onderwijs Dennis Wiersma heeft besloten dat het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) zo snel mogelijk moet aftreden. Een nieuwe inspectie van de stichting, die verschillende islamitische scholen exploiteert, constateerde “financieel wanbeheer, onwettige verrijking en onwettig handelen”, wat aanleiding gaf tot het besluit van de minister.

Wiersma zegt voor deze extreme maatregel te hebben gekozen omdat hij er niet zeker van is dat het huidige bestuur de problemen kan oplossen. “We hebben zo snel mogelijk een nieuw bestuur nodig dat prioriteit geeft aan het welzijn van de kinderen en kwalitatief goed onderwijs.” De scholen omvatten al Yaqut, al Maes en al Jawhara.

Volgens de Inspectie van het Onderwijs beschikt de stichting Islamitische scholen niet over de administratieve organisatie en interne controle en neemt het bestuur geen maatregelen om daar iets aan te doen. Daarnaast is er een “grote mate van onderlinge afhankelijkheid” met de fundamenten achter het leerlingenvervoer en de weekendscholen, met onrechtmatige verrijking tot gevolg.

De conclusies van de Onderwijsinspectie verschijnen waarschijnlijk in de tweede helft van september. Maar omdat ze al in het Parool zijn verschenen, besloot Wiersma zijn besluit met onmiddellijke ingang bekend te maken. De aangekondigde maatregel betreft richtingen die nu in voorbereiding zijn. Nadat ook de aanwijzing formeel is gegeven, heeft het bestuur vier weken de tijd om te reageren.

Deze aanwijzing is de zwaarste maatregel die de minister scholen kan opleggen. Wiersma nam dit besluit omdat het bestuur naar aanleiding van het rapport besloot niet af te treden, hoewel het volgens de minister het wanbeleid erkende. De maatregel houdt in dat er een interim-bestuur moet worden ingesteld om orde op zaken te stellen.

Als het huidige bestuur niet meewerkt, krijgt de stichting geen overheidsgeld meer en gaan de scholen dicht.

De inspectie heeft het schoolbestuur opgedragen het beleid te verbeteren, maar omdat dit advies niet is uitgevoerd krijgt de stichting een financiële sanctie van 15 procent van haar bekostiging. Daarnaast zal de Inspectie bijna 300.000 euro aan onterecht besteed geld terugkrijgen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?