Inwoners van NL deden begin dit jaar hun Sinterklaasboodschappen


Inwoners van Nederland deden ruim voor 5 december van dit jaar veel sinterklaasinkopen, mogelijk profiterend van aanbiedingen rond Black Friday. Was afgelopen zaterdag de drukste dag aan de kassa van de afgelopen week, het aantal kaartbetalingen was lang niet zo groot als de zaterdag na het winkelfestijn.

Afgelopen zaterdag, twee dagen voor 5 december, betaalden shoppers 20,3 miljoen keer met pin of creditcard in Nederlandse winkels, goed voor iets meer dan 577 miljoen euro. Een week eerder waren er nog 21,4 miljoen betalingen voor een bedrag van 635 miljoen euro. Op dat moment boden veel winkeliers de dag ervoor nog kortingen aan in verband met Black Friday.

Volgens de Betaalvereniging Nederland, die de cijfers over kaartbetalingen publiceerde, kozen ook veel shoppers ervoor om niet tot het laatste moment te wachten met hun sinterklaasboodschappen. Op donderdag waren er 15 procent meer kaartbetalingen dan op een doorsnee donderdag. Het verschil tussen zaterdag 3 december en een gewone zaterdag was met 5 procent veel kleiner.

Lees ook:  Schieten van een vrouw, brandstichting, explosieven in een dorp die verband houden met drugsvangsten in Zuid-Amerika

Of het WK-duel van Oranje dit weekend van invloed is geweest op het koopgedrag, is lastig te meten. De Betaalvereniging houdt geen betalingscijfers per uur bij, maar meldt dat het om 14.15 uur het drukst was bij de kassa. Om 16.00 uur speelde het Nederlands Elftal tegen de Verenigde Staten

Online was Black Friday de drukste betaaldag van het jaar. Webwinkel Bol.com meldt dat shoppers niet voorzichtiger zijn met hun online aankopen, terwijl de inflatie hoog is en gas en stroom fors duurder zijn geworden. Wel loopt de verkoop van kerstverlichting trager dan vorig jaar.

Plaats een reactie