Inwoners van Nederland met psychische klachten stijgen naar recordhoogte


Het aantal Nederlanders dat kampt met sombere gevoelens, stress en andere psychische klachten steeg vorig jaar naar een recordhoogte. In de jaarlijkse Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteren meer mensen dit soort psychische problemen dan in alle voorgaande edities van het onderzoek.

Het CBS bevraagt ​​sinds 2001 elk jaar duizenden mensen over hun gezondheid. De resultaten bevestigden dat in ‘coronavirusjaar’ 2021 meer mensen zich niet lekker voelden dan voor de pandemie. De CBS-resultaten kunnen een verband met de pandemie echter niet onderbouwen, omdat de onderzoekers van het statistiekbureau er in dit langetermijnonderzoek niet specifiek naar hebben gevraagd.

Tienermeisjes en jonge vrouwen melden het vaakst dat ze worstelen met psychische problemen: twee keer zo vaak als jonge mannen en jongens. Bijna een kwart (24 procent) van de vrouwen en meisjes tussen 12 en 25 zei dat ze zich in de vier weken voorafgaand aan het invullen van de enquête erg angstig of depressief voelden. Bij jongens en mannen in dezelfde leeftijdsgroep was dat 12 procent.

Lees ook:  Meer dan 3.800 brandincidenten tijdens nieuwjaar; Grote kerk, school zwaar beschadigd

Van alle vrouwen van 12 jaar en ouder zei 18 procent psychische problemen te hebben, tegen 12 procent van de mannen. In beide gevallen is het percentage nog nooit zo hoog geweest. Het onderzoek identificeert of diagnosticeert geen psychische stoornissen en richt zich alleen op hoe mensen zich voelen.

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die CBS en TNO tegelijk met de Gezondheidsenquête publiceerden, bleek dat ook psychische vermoeidheid door werk vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Ook geven jonge vrouwen en meisjes significant vaker aan prestatiedruk te ervaren, zowel om aan hun eigen verwachtingen als aan die van anderen te voldoen.

Na griep en verkoudheid zijn psychische klachten de meest genoemde reden voor arbeidsverzuim. Van de vrouwen die zich in 2021 ziek meldden, noemde 7 procent psychische klachten, overwerk of burn-out als reden. Hetzelfde gold voor 5 procent van de mannen die vorig jaar afwezig waren op het werk.

Plaats een reactie