Intensive care kinderafdelingen vol in Nederland door RSV, griepepidemie


Alle intensive care-afdelingen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kinderen zitten op dit moment helemaal vol, zegt de Nederlandse beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. Dit is voor een groot deel te wijten aan de griepepidemie en het respiratoir syncytieel virus, ook bekend als RSV of RS-Virus, zei de vereniging.

De zeven academische ziekenhuizen komen dinsdag bijeen om de situatie te bespreken, bevestigt Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De situatie werd voor het eerst gemeld door RTL Nieuws.

Volgens Renze Jongstra, verpleegkundige in het Leids Universitair Medisch Centrum, worden de problemen verergerd doordat er ook in de aan Nederland grenzende landen geen bedden voor patiënten beschikbaar zijn en patiënten dus niet kunnen worden overgeplaatst naar voorzieningen in Duitsland of België. De penibele situatie is ontstaan ​​doordat er volgens Jongstra al jaren een tekort is aan verpleegkundigen.

Om alle kinderen tegemoet te komen, worden er extra bedden toegevoegd aan de bestaande eenheden. Hierdoor moet een enkele verpleegkundige meer patiënten helpen dan gewenst. Als alternatief worden IC-verpleegkundigen overgeplaatst van de volwassenafdelingen of de neonatale intensive care-afdelingen waar pasgeboren baby’s worden behandeld. “Dat is echter niet wenselijk voor de patiënt en ook niet goed voor de werkdruk die de verpleegkundigen ervaren”, aldus Jongstra.

Lees ook:  Madonna voegt tweede Amsterdamse show toe na haast om kaartjes

De kinder-IC’s zijn in de winter altijd voller dan in andere seizoenen, maar dit jaar lijken er meer kinderen met luchtweginfecties te zijn, aldus Jongstra. “IC’s bellen elkaar voortdurend om te vragen naar vrije bedden. Zodra een bed vrij is, wordt het weer gevuld.”

Plaats een reactie