Indiana-man verdacht van schieten op drie Nederlandse militairen beschuldigd van moord, poging tot moord

Image source - Pexels.com


Aanklagers hebben donderdag een aanklacht bekend gemaakt tegen een 22-jarige man die ervan wordt beschuldigd dat hij afgelopen weekend een commando van het Nederlandse leger in Indianapolis heeft vermoord. Twee andere commando’s raakten gewond bij de schietpartij in het centrum op wat een leuk avondje uit moest zijn voor de militaire leden terwijl ze niet in dienst waren.

Shamar Duncan, 22, wordt geconfronteerd met één telling van moord, twee tellingen van poging tot moord en één misdrijf van wanordelijk gedrag tijdens de schietpartij op zaterdagochtend vroeg, maakten officieren van justitie in Marion County, Indiana bekend tijdens een persconferentie. Het incident gebeurde rond 03.30 uur op blok 100 van Meridian Street terwijl de soldaten voor hun hotel stonden.

Alle drie de commando’s werden naar een ziekenhuis in de omgeving gebracht, van wie twee in kritieke toestand werden vervoerd. Simmie Poetsema, 26, stierf later als gevolg van een enkele schotwond in het achterhoofd. De dood van Poetsema werd als moord beschouwd. De andere twee slachtoffers waren aan het herstellen. Geen van beiden had levensbedreigende verwondingen, aldus het Nederlandse ministerie van Defensie.

Videobewijs, ooggetuigenverslagen, kentekenplaatscanners en andere onderzoekstechnieken en “geheime technologie” leidden tot de arrestatie, zei Kendale Adams, de plaatsvervangend hoofd van de Indianapolis Metropolitan Police Department. “Ik wil mijn oprechte afschuw uiten over de zinloze en tragische gebeurtenis die ons hier vandaag heeft geleid. Het is een schande dat een held het leven wordt ontnomen als gevolg van zinloos wapengeweld”, zei hij.

Het begon toen woorden werden uitgewisseld tussen de groep “die leidden tot het gevecht en vervolgens de daaropvolgende schietpartij”, zei Adams. Een betrokkene vertelde de politie dat de Nederlandse mannen op weg waren naar hun hotel voor de nacht toen een andere groep jongens hen tegen het lijf liep, naar verluidt onder wie Duncan. Dit leidde tot een duwende wedstrijd, waarbij iemand uit de groep van Duncan met een enkele stoot werd uitgeschakeld. De Nederlandse commando’s zeiden herhaaldelijk dat ze geen ruzie wilden, blijkt uit de in de zaak ingediende verklaring van waarschijnlijkheid.

Bij de vechtpartij op straat waren zeker tien mensen betrokken. Duncans groep rende allemaal terug naar hun Ford F-150 pick-up truck. Terwijl ze wegreden, vroeg iemand in de vrachtwagen om te stoppen omdat hij zijn telefoon was vergeten, vertelde een van Duncans vrienden aan rechercheurs. De schoten klonken minder dan twee minuten na het gevecht. “Shamar was aan het schieten” vanaf de achterbank, zei de man.

De niet-geïdentificeerde persoon zei dat Duncan een van hun vrienden vertelde dat hij begon te schieten omdat “ik gewoon spazzed.” Duncan werd dinsdag aangehouden.

Meer arrestaties zijn mogelijk in de zaak, zei de aanklager van Marion County, Ryan Mears. “We evalueren ieders gedrag en wat wisten mensen en wanneer wisten ze het en wat was hun gedrag achteraf.” Mears zei dat zijn kantoor pas een hele dag een zaak had en de persconferentie niet mag worden geïnterpreteerd als afsluiting van het onderzoek.

Het ministerie van Defensie laat weten dat de slachtoffers, waaronder het stoffelijk overschot van Poetsema, later deze week terug naar Nederland worden vervoerd. Ze waren in de Verenigde Staten voor stedelijke gevechtsoefeningen in het Muscatatuck Urban Training Center in Indiana.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?