In het grootste deel van Nederland geldt code oranje voor gladheid op de wegen


Het KNMI heeft vanwege de gladheid op de wegen code oranje afgekondigd. De weerdienst kondigde aanvankelijk eerder op de avond Code Oranje aan voor alleen de kustprovincies, maar die geldt nu voor het grootste deel van het land omdat het verraderlijk glad is door ijzel op de wegen.

Het gevaarlijke ijs was het gevolg van regenbuien die neerkwamen op oppervlakken die al onder het vriespunt waren. Voor het zuidoosten van het land geldt het lagere waarschuwingsniveau Code Geel omdat het daar ook glad kan zijn.

De nacht zou vanuit het noordwesten droog worden verwacht, maar de gladde wegen kunnen blijven. De gladheid zou tot het einde van de ochtend moeten aanhouden.

Rijkswaterstaat adviseerde mensen die toch van de weg gebruik gaan maken extra alert en zeer voorzichtig te zijn. Het wagenpark van de dienst stond klaar om waar nodig grit en zout te strooien.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat weten dat er door de gladheid meerdere ongevallen zijn gebeurd bij knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht, waar de A27 en A28 samenkomen. “We hebben nu voor de veiligheid een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur ingesteld en ook enkele verbindingswegen zijn afgesloten”, zegt de woordvoerster. Die verbindingswegen willen ze weer openstellen nadat ze gezouten zijn.

Lees ook:  Voetbalcommentator geschokt door berichten over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport

In Noord-Holland was de N200 afgesloten vanwege extreme gladheid, meldt de provincie op Twitter. Doordat er weinig verkeer op de weg is, is het gestrooide zout niet voldoende gebroken.

Volgens het KNMI betekent een Code Oranje-alarm dat er “grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast”.

Plaats een reactie