Immigratiedienst schendt kinderrechten bij ondervraging jonge asielzoekers

Image source - Pexels.com


De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) schendt kinderrechten. Dat concludeert de Universiteit van Amsterdam na onderzoek van de intakegesprekken die IND-functionarissen de afgelopen vier jaar met minderjarige asielzoekers hebben gevoerd, meldt de NOS.

Volgens de onderzoekers zorgen de verhoren van de IND voor veel onzekerheid en stress. De vragen zijn vaak te complex voor kinderen om te beantwoorden, en ze begrijpen vaak niet wat de gevolgen van hun antwoorden zijn voor hun asielaanvraag. Door deze werkwijze is het voor de IND “bijna onmogelijk” om te voldoen aan artikel 12 van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, waarin staat dat kinderen vrijelijk hun mening moeten kunnen uiten in alle zaken die hen aangaan.

De IND gebruikt de gesprekken om te onderzoeken of minderjarige asielzoekers in aanmerking komen voor asiel in Nederland en of hun verhaal geloofwaardig is. IND-medewerkers horen kinderen vanaf zes jaar alleen als ze zonder ouders of voogd naar Nederland zijn gekomen. Als kinderen worden vergezeld door een volwassene, worden ze vanaf 15 jaar alleen geïnterviewd.

“Ze vragen asiel aan, dus er moet informatie worden ingewonnen over waar ze vandaan komen en hoe ze naar Nederland zijn gekomen. Maar vooral voor jonge kinderen zijn de vragen te gedetailleerd om een ​​goed antwoord te kunnen geven’, zegt onderzoeker Stephanie Rap tegen de NOS. Voor het onderzoek sprak Rap met kind-asielzoekers, maatschappelijk werkers, advocaten en IND-medewerkers. Ook bekeek ze opnames van interviews met minderjarigen.

Volgens Rap krijgen de kinderen vragen over de situatie in hun land van herkomst, hun familie, geboortedata en plaatsnamen. “En over plaatsen waar ze heel kort of lang geleden hebben gewoond”, zei Rap. “Dat is heel ingewikkeld om te beantwoorden.”

Dit kan veel stress opleveren. “Omdat de verwachtingen niet duidelijk zijn en omdat niet duidelijk is wat het doel van het interview is”, zegt ze tegen de omroep. “Zelfs kinderen in de oudere doelgroep weten vaak niet wat er van hen wordt verwacht tijdens zo’n gesprek of welke vragen ze kunnen verwachten.”

De kinderen die Rap sprak, zeiden dat de functionarissen vragen vaak herhaalden of anders formuleerden. “Waardoor ze denken dat ze het verkeerde antwoord hebben gegeven of iets anders moeten zeggen. Dat leidt tot veel stress en onzekerheid over de uitkomst en hoe het gesprek hun sollicitatie zal beïnvloeden.”

IND-directeur Joel Schoneveld vertelde aan de NOS dat de IND in de gesprekken meedenkt met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind en ook met welke druk de vragen op hen zouden leggen. Maar hij voegde eraan toe dat mensen de context niet uit het oog mogen verliezen. “De laatste tijd hebben we een grote toestroom van alleenstaande minderjarige kinderen. Ze worden vaak vooruitgestuurd door de ouders en komen hier terecht. Dat is een ongewenste situatie’, zegt hij. “Ze maken gebruik van mensenhandelaren en smokkelaars.”

Volgens Schoneveld is het essentieel dat de Nederlandse autoriteiten weten waar de kinderen vandaan kwamen en waarom ze naar Nederland kwamen. “Dat kan natuurlijk ook voor stress zorgen. We investeren dus veel in onze medewerkers die de verhoren met kinderen doen, om ze goed te informeren over hoe ze met kinderen moeten praten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?