IJzige wegen, mist zorgen vanochtend voor lastig spitsuur


De ANWB verwacht dinsdagochtend een lastige spits vanwege de weersomstandigheden. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven voor gladheid en mist.

Mist beperkt het zicht tot minder dan 200 meter in Groningen en Drenthe, waarschuwde het KNMI. En ijs op de wegen door de lage temperaturen kan overal in Nederland gevaarlijke rijomstandigheden veroorzaken behalve in Drenthe, Groningen en Overijssel.

Pas je rijgedrag aan, adviseerde het KNMI weggebruikers. Rijd langzaam en houd een veilige volgafstand aan.

De ANWB verwacht dat de weersomstandigheden vanochtend voor extra problemen op de wegen zullen zorgen. Om 07.20 uur meldde de Vereniging Wegreizigers Ondersteuning 42 files op 236 kilometer Nederlandse wegen. Rijkswaterstaat waarschuwde ook weggebruikers om “extra alert” te zijn.

Dinsdag begint met een heldere lucht, maar in de loop van de dag neemt bewolking de overhand. Het KNMI verwacht geen regen en er staat weinig wind. Het wordt een koude dag met temperaturen rond het vriespunt. Woensdag ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar met meer zon in de middag.

Lees ook:  Historische groei van het aantal zonnepanelen op daken van woningen in 2022

Volgens Weeronline kunnen de koude nachten binnenkort schaatsen op natuurijs mogelijk maken. “Voor de echte schaatsliefhebbers zijn ondergelopen weilanden en bespoten banen als eerste beschikbaar om te schaatsen. Na een nacht of twee matige vorst is de kans groot dat het ijs op deze plekken dik genoeg is voor kleine groepjes. De eerste beelden van schaatsers op de Ryptsjerksterpolder en de baan in Winterswijk komen waarschijnlijk dinsdag aan.”

Met maxima die op dinsdag en woensdag rond nul schommelen, zou het ijs snel dikker moeten worden. “Het is mogelijk dat natuurijsbanen en ijsclubs die gebruik maken van een wat dikkere laag water op een weiland woensdag en donderdag geleidelijk hun deuren kunnen openen”, aldus Weeronline.Plaats een reactie