IJzige wegen geven waarschuwing code oranje in drie provincies; Meerdere ongevallen


IJswegen zorgen donderdagochtend voor zeer gevaarlijke situaties in Noord-Brabant, Limburg en Gelderland. Meteorologisch instituut KNMI heeft voor die provincies code oranje afgegeven en voor Utrecht, Overijssel en Drenthe code geel. De gladheid heeft op de Nederlandse wegen al voor tientallen ongevallen gezorgd.

IJs op de wegen is extra gevaarlijk omdat het soms moeilijk te zien is. Rijd langzaam en houd een veilige volgafstand, drong het KNMI aan bij weggebruikers. Het meeste ijs zou halverwege de ochtend moeten smelten, maar in delen van Limburg kan het tot in de middag blijven hangen.

De ijzige wegen hebben sinds de vroege ochtenduren voor tientallen ongevallen gezorgd. Op de A12 en de A348 bij Arnhem en de A1 tussen Apeldoorn en Enschede raakten auto’s van de weg. De meeste ongevallen hadden lichte schade tot gevolg, maar sommige waren ernstiger, aldus de NOS.

Al vroeg een verkeersinfarct op de A12 vanaf de Duitse grens naar Arnhem na een ongeval met een vrachtwagen en meerdere auto’s. Rijkswaterstaat gemeld op Twitter. De autoriteiten hebben meerdere rijstroken afgesloten. Op de A16 zuid voor de Van Brieneoordburg zijn twee rijstroken afgesloten vanwege een ander ongeval. Op de A50 bij Loenen richting Arnhem is maar één rijstrook beschikbaar.

Lees ook:  Omstreden standbeeld 'Hitlergroet' blijft in het Olympisch Stadion in Amsterdam

Ook de ANWB waarschuwde donderdagochtend weggebruikers extra voorzichtig te zijn. Om 07.25 uur meldde de reizigersvereniging 60 files over 300 kilometer Nederlandse wegen.

Donderdag is het overwegend bewolkt, met in het hele land wat lichte buien of natte sneeuw. De maximumtemperaturen lopen volgens het KNMI uiteen van 7 graden Celsius in het noordwesten tot 1 graad in Zuid-Limburg.Plaats een reactie