IJzige weg stuurt strooiwagen in Haagse sloot; Er rijden geen Arriva-bussen in het noorden


Een strooiwagen is vrijdagochtend vroeg in de sloot in Den Haag beland. Dat was een van de vele ongevallen veroorzaakt door ijzige wegen van de ene op de andere dag. Het KNMI hanteert code geel voor heel Nederland, behalve de Waddeneilanden, tot 12.00 uur. Arriva rijdt momenteel geen bussen in het noorden van het land vanwege de ijzige wegen.

De strooiwagen was zout aan het strooien op het zeer gladde fietspad bij de Carry van Bruggenhof (Moerwijk) toen hij weggleed en van de oever raakte. Het voertuig belandde met de cabine in het water. De bestuurder bleef ongedeerd en wist op eigen kracht uit de vrachtwagen te komen.

Ook in Moerwijk kwam door de gladheid een ambulance in de problemen. De banden van het voertuig slipten op de met ijs bedekte weg aan de Minstrelstraat, waardoor het niet kon rijden, meldt Regio15.nl. De brandweer moest de ambulance helpen bevrijden.

Elders in het land zorgden de ijzige wegen ook voor ongelukken. Op meerdere plaatsen kwamen auto’s in het water terecht en in Delft botste een auto tegen de muur van een flatgebouw. Ook op het knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht, waar de A27 en de A28 samenkomen, vonden meerdere ongevallen plaats.

Lees ook:  Gelderland mag niet op wolven schieten met paintballgeweren, oordeelt rechtbank

Het KNMI beëindigde vrijdag om 02.00 uur de code oranje weerswaarschuwing voor gladheid op de wegen. De wegen kunnen op veel plaatsen nog verraderlijk glad zijn, waarschuwde het KNMI. Het voerde daarom code geel in voor het hele land behalve de Waddeneilanden. De waarschuwing geldt tot in ieder geval 12.00 uur.

Busreizigers in het noorden van het land moeten er rekening mee houden dat hun bus vrijdagochtend mogelijk niet rijdt. Arriva meldde om 18.30 uur dat het vanwege de extreme gladheid tot nader order geen bussen zou laten rijden in de regio Noord vanuit Leeuwarden.

Strooiwagens van Rijkswaterstaat strooiden ’s nachts op veel wegen in het land zout. De strooiwagens strooiden ruim 5 miljoen kilo en hebben sinds donderdagavond ruim 75.000 kilometer gereden. “Ga je op pad? Wees extra alert en pas je rijstijl aan de omstandigheden aan’, zegt Rijkswaterstaat vrijdagochtend.

Plaats een reactie