IJsbaan Winterwijk gaat na één ijzige nacht open; Eerste officiële vorst van het jaar


Winterswijkse schaatsvereniging WIJV opent na een nacht met goede vorst woensdag haar natuurijsbaan voor schaatsers. Ook in De Bilt is dinsdagavond de eerste officiële vorst van het jaar gemeten.

IJsbaan Winterswijk ging woensdag om 8.30 uur open voor het publiek, zegt ijsmeester Hendrik van Prooijje tegen Omroep Gelderland. “Het ijs is ongeveer 1 centimeter dik en we verwachten dat er tot uiterlijk 12.00 uur geschaatst kan worden”, zei hij. Dat betekent dat een paar honderd schaatsers kunnen genieten van het ijs. Vannacht daalde de temperatuur in Winterswijk tot -5 graden.

De eerste officiële vorst van het jaar deed dinsdagavond ook eindelijk zijn intrede toen de temperatuur rond 18.40 uur bij het landelijke weerstation in De Bilt tot -0,5 graden zakte. 17 januari is behoorlijk laat voor de eerste officiële vorst, met hieronder- nul temperaturen wachten alleen langer om te komen in vier andere jaren sinds de temperatuurmetingen begonnen in 1901, meldde Weeronline.

Lees ook:  Slechts 3,8 miljoen keken naar de wedstrijd Oranje vs. Qatar; Laagste WK-kijkers deze eeuw

Het record voor de laatste eerste nachtvorst van het jaar staat op naam van 1976. In dat jaar daalde de temperatuur in De Bilt voor het eerst onder nul op 24 januari. De tweede plaats is 22 januari in 2007, gevolgd door 20 januari in 1948 en 1998 .

De laatste keer dat het in De Bilt heeft gevroren was op 18 december, waardoor er bijna precies een maand tussen de vorst zat.

Het weer vandaag is bewolkt maar met ruimte voor zonneschijn, meldt het meteorologisch instituut KNMI. In het Waddengebied kunnen vanmorgen en vanmiddag in het noordwesten en noorden wat winterse buien vallen. Natte sneeuw en hagel kunnen voorkomen. De middagtemperatuur loopt op tot rond de 4 graden.

Vannacht volgen meer winterse buien, op sommige plaatsen met hagel, natte sneeuw en onweer. De minima liggen tussen -1 landinwaarts en +3 langs de kust.

Plaats een reactie