I light U: Utrechts lichtkunstfestival een lichtpuntje in de donkere wintermaand


I light U, Utrechts eigen gratis lichtkunstfestival, verlicht tot eind januari de stad. Met als thema Thuiskomstwil artistiek leider Bastiaan Schoof aan het denken zetten over het ‘fragiele concept’ dat thuis is in deze donkerste maand.

Schoof vroeg nationale en internationale kunstenaars om kunstwerken te maken over wat ’thuis’ en ’thuiskomen’ voor hen betekent. De projectie van Jurjen Alkema brengt de veranderende en groeiende stad Utrecht in beeld. Het kunstwerk van Vendel & de Wolf verbeeldt de dagelijkse forenzenstromen op de trappen van Utrecht Centraal. En de ondergaande zon van Jon M. Armstrong in het water herinnert ons eraan dat je de zon en de maan kunt zien, waar je ook gaat.

“Kunst moet een beetje schurend zijn. I light U brengt kunst die de bezoeker laat genieten en nadenken”, aldus Schoof.

De kunstwerken maken allemaal gebruik van LED-verlichting, wat weinig energie vraagt. “Toch is het een goede reden om te kijken hoe we energie kunnen besparen in onze eigen verlichting”, aldus de organisatie. “De partners van I light U in het stationsgebied doen daarom allemaal het licht in hun gebouwen uit, zodat de kunstwerken aan kunnen.”

Lees ook:  Grote politie-inzet gepland bij voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax

Plaats een reactie