Huiseigenaren zijn volgend jaar naar verwachting 3,5 procent meer kwijt aan woonlasten


Huiseigenaren met een meerpersoonshuishouden zijn in 2023 gemiddeld 30 euro meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan dit jaar. Volgens Vereniging Eigen Huis, die steekproefsgewijs 107 gemeenten door het hele land deed, komt dit neer op een stijging van 3,6 procent.

De woonlasten bestaan ​​uit OZB, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Huiseigenaren betalen deze heffingen jaarlijks aan hun gemeente. Elke gemeente bepaalt zelf de hoogte van de tarieven, waardoor er behoorlijke verschillen zijn tussen de regio’s. De tarieven komen uit eigen opgaven van de gemeenten. In het eerste kwartaal van volgend jaar publiceert Vereniging Eigen Huis de cijfers van alle 344 gemeenten.

De gemeente in de steekproef met de sterkste stijging is Bodegraven-Reeuwijk in Zuid-Holland. Huiseigenaren in die gemeente geven volgend jaar gemiddeld 140 euro meer uit dan in 2022. Den Haag (een stijging van 130 euro) en Altena (113 euro) volgden op de tweede en derde plaats. Van de ruim honderd onderzochte gemeenten zijn de totale woonlasten in Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort in de provincie Utrecht en de nieuwe fusiegemeente Voorne aan Zee in Zuid-Holland volgend jaar overall het hoogst.

Lees ook:  Kia verslaat Volkswagen als populairste automerk van Nederland

In het Gelderse Doetinchem wordt de gemiddelde cumulatieve woonlastenraming zelfs 83 euro lager.

Volgens de Vereniging Eigen Huis kent met name de OZB forse uitschieters. In de buurgemeenten Medemblik en Drechterland in Noord-Holland gaat de OZB volgend jaar met enkele tientallen procentpunten omhoog. Wel hebben deze gemeenten aangegeven dat de hogere heffing die bewoners aan de gemeente moeten betalen, wordt gecompenseerd door een verlaging van de waterschapslasten. Ook in onder meer Bodegraven-Reeuwijk, Den Haag, Utrecht en Den Bosch gaat de OZB-heffing in 2023 omhoog.

In 25 van de 107 bevraagde gemeenten gaat de OZB volgend jaar omlaag. Die zal het sterkst dalen in Venlo, waar huiseigenaren hun uitkering gemiddeld met 46 euro zien dalen. Dat komt neer op een daling van bijna 12 procent.

Plaats een reactie