Hoog risico op gladheid tijdens de overgang naar milder weer


Aan het einde van het weekend komt er stilaan een einde aan het koude winterweer en bereikt een neerslagzone Nederland. Weeronline waarschuwt dat de kans op gladheid zondagavond en in de nacht van zondag op maandag groot is. Vooral in het noordoosten kan het ijzelen en kan het verkeer in die regio daar maandagochtend nog last van hebben.

Zondagmiddag neemt de bewolking toe en steekt de zuidoostenwind op. Hierdoor zal de gevoelstemperatuur ver onder het vriespunt liggen. Tegelijkertijd nadert zachtere lucht uit het zuidwesten de landsgrenzen en stijgen de temperaturen.

In Zeeland worden in de middag temperatuurwaarden van 1 graad Celsius verwacht. In Groningen en Drenthe blijft het volgens Weeronline rond de -2 graden.

In de middag en vroege avond trekt een neerslaggebied naar het zuidwesten, waardoor de kans op gladheid groot is. Als de temperatuur van het wegdek nog onder het vriespunt ligt terwijl de neerslag als regen op de grond terechtkomt, bevriest het na enige tijd en vormt zich een ijslaag.

Lees ook:  15-jarige verdachte die 17-jarige jongen doodschoot aangehouden in Amsterdam

In de middag en vroege avond trekt een gebied met neerslag naar het zuidwesten, waardoor de kans op gladheid groot is. Als de temperatuur van het wegdek nog onder het vriespunt ligt terwijl de neerslag als regen op de grond terechtkomt, bevriest het na verloop van tijd en vormt zich een ijslaag.

Ook is er vooral in het noorden en noordoosten kans op ijzel, tijdens het laatste deel van de avond en in de nacht op maandag. Ook maandagochtend kan er nog overlast zijn door de gladheid.

Plaats een reactie