Hoog energielabel steeds belangrijker voor woningzoekenden: Kadaster


Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken minder populair bij woningzoekenden. De verkoop van woningen met energielabel A is sinds 2015 gestegen. Dat meldt het Kadaster op basis van onderzoek naar de verduurzaming van de woningmarkt.

Sinds 2015 is het registreren van een energielabel verplicht voor mensen die hun woning willen verkopen. Het aantal verkochte woningen met energielabel A, het meest duurzame label, lag in het eerste kwartaal van dat jaar nog op 14 procent. In het derde kwartaal van 2022 had ruim 24 procent van de verkochte woningen een energielabel A.

Tegelijkertijd zag het Kadaster een afnemende vraag naar woningen met een “slecht” energielabel, D of lager. Zo was het aandeel verkochte woningen met een D-label in het eerste kwartaal van 2015 43 procent. In het derde kwartaal van 2022 was dat gedaald naar ruim 33 procent.

Daarnaast constateerde het Kadaster dat de prijsstijgingen van minder duurzame woningen achterbleven bij die van duurzamere woningen. De prijzen van woningen met een energielabel C of hoger stegen in het derde kwartaal van dit jaar met 10 procent op jaarbasis. Woningen met een energielabel G, het laagst mogelijke label, stegen minder dan 4 procent in prijs.

Lees ook:  Kraan stort in op gebouw in aanbouw in Utrecht; 2 pijn

Naast de verschillen in energielabels tussen verkochte woningen, analyseerde het Kadaster ook in hoeverre duurzaamheid verschilt per eigenaar. Daaruit bleek dat woningcorporaties relatief veel duurzame woningen met energielabel A tot en met C in bezit hebben. Kleine beleggers hebben vrij veel woonruimte met een energielabel D of lager, net als huiseigenaren die zelf in de woning wonen.

Ook zag het Kadaster dat de bereidheid van huiseigenaren om te investeren in duurzaamheid afneemt naarmate ze ouder worden. Driekwart van de huiseigenaren tot 45 jaar is bereid te investeren in een duurzamere woning. Hetzelfde geldt voor minder dan 60 procent van de 55- tot 64-jarigen en 27 procent van de huiseigenaren wordt ouder dan 75 jaar.

Plaats een reactie